Soep van zoete aardappel met venkel zongedroogde tomaatjes, Parmaham en rozemarijn. Lekker hoor. Ik heb een aantal maanden geleden een zoete aardappel stamppot met venkel gemaakt. Dat was zo’n succesnummer dat ik deze combinatie nog een keer wilde toepassen. Het is een soep geworden.

Zoete aardappel laat zich erg goed tot soep pureren. Je krijgt er een mooie gladde soep van en bovendien kun je de licht zoete smaak met heel veel combineren. Om de soep glad te krijgen kun je hem het beste vermalen in de blender. De staafmixer geeft een minder mooi resultaat.

Parmaham wel of niet gezond?

We geven deze soep zijn zout door het toevoegen van dungesneden plakken Parmaham. Vleeswaren hebben vanwege de vele bewerkingen die ze ondergaan niet onze voorkeur. Er worden voor plakken achterham, filet American, smeerleverworst, etc. enorme hoeveelheden conserveermiddelen gebruikt. De gezondheidsraad raadt zelf af om zo min mogelijk bewerkte vleeswaren te nuttigen ivm een mogelijk verhoogd risico op het ontwikkelen van darmkanker. Voor Parmaham moet echter een uitzondering gemaakt worden. Parmaham mag alleen Parmaham heten als er niets anders dan zout is gebruikt voor het conserveren van het vlees. Daarnaast moet het vlees aan meer voorwaarden voldoen:

  • geen conserveringsmiddelen of additieven; parmaham bestaat uit vlees en zeezout;
  • de ham moet gemaakt worden van in Italië geboren en getogen varkens;
  • de varkens moeten minstens 9 maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen;
  • een deel van de voeding van de dieren dient te bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas overblijft;
  • de ham moet minimaal 12 maanden in de bergwinden gedroogd zijn en mag alleen in de provincie Parma gemaakt worden, vanwege het specifieke klimaat.

Je ziet dat Parmaham niet zomaar gemaakt mag worden. de restricties zorgen niet alleen voor de specifieke smaak maar ze zorgen er ook voor dat de ham minder ongezond is dan ham waar wel conserveermiddelen en additieven voor gebruikt worden. Vergelijk in de supermarkt voor de grap eens het etiket van een pakje Parmaham met die van een pakje schouderham of filet American en verbaas jezelf over het verschil in ingrediënten.

De restricties hebben wel een nadeel. Parmaham is veruit de duurste ham die je in de supermarkt kunt vinden. Maar ach, zo af en toe moet het best kunnen. En liever af en toe verantwoord vlees dan elke dag vlees vol met rommel.

Zoete aardappel soep recept
Door: 
Recept: Soep
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Heerlijke soep met zoete aardappel
Dit heb je nodig
  • ui - 1
  • knoflook - 3 tenen
  • roomboter - 10 gram
  • venkel - 1 knol (400 gram)
  • wortel - 250 gram
  • zoete aardappel - 500 gram
  • rozemarijn - 2 takjes
  • zongedroogde tomaatjes - stuk of 10
  • Parmaham - 50 gram
Zo maak je het
  1. Snipper de ui en de knoflook en fruit in een klontje roomboter
  2. Snijd ondertussen de venkel in plakken, schil de wortel en zoete aardappel en snijd in stukken
  3. Voeg toe aan de ui en knoflook en bak 5 minuten mee
  4. Kook water in de waterkoker en schenk bij de groente totdat ze net niet helemaal onder staan
  5. Doe de blaadjes van twee takjes rozemarijn in de pan schep door elkaar en laat 30 minuten op laag vuur koken
  6. Haal de pan van het vuur en pureer de soep in de blender (staafmixer kan ook)
  7. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en roer door de soep
  8. Serveer de soep met plakken Parmaham

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen