Van paddestoelen kun je een heerlijke tapenade maken! Het is een typische spread voor in de herfst. En een paddestoelen tapenade is ook weer eens iets anders dan de standaard hummus of kruidenboter. Dus hup ‘pluk’ je paddestoelen bij elkaar (in de supermarkt heb je heerlijke paddestoelen mixen te koop), bak ze met knoflook, ui en olie en draai er daarna deze heerlijke grove paddenstoelen tapenade van. Smullen!

Sommige paddenstoelen zijn giftig, en daarom kun je ze maar beter niet echt zelf plukken. En ze zijn ook veel te mooi om te zien. Ella kijkt haar ogen uit als we gaan wandelen in het bos, en een rode paddestoel met witte stippen levert steevast een hoog ‘oooohhh’ geluid op.

paddenstoelen herfst bos

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. En een zwam is het synoniem voor paddenstoel. Ik vind het soms zo bijzonder wat de natuur ons allemaal geeft, daar sta je niet altijd bij stil als je je boodschappen doet. Maar het merendeel van de producten die op ons menu staan, komen uit de natuur.

Hoe ik op het idee kwam om een spread te maken van paddenstoelen? Door een collega van mij die vegan door het leven gaat, ze had het gegeten en vond het heerlijk. Op kantoor klets ik vaak over eten en veel collega’s maken recepten uit onze boeken. En dat vind ik zo’n mooi compliment! :-) Maar terwijl ik hen inspireer, inspireren zij mij dus ook weer. Voor deze paddenstoelen tapenade bijvoorbeeld. Geniet ervan allemaal! Oja, deze paddenstoelen tapenade is ook een heeeeeel geschikt recept als voorgerecht bij je kerstdiner, of als onderdeel van een shared dining kersttafel.

Paddenstoelen tapenade
Door: 
Recept: tapenade
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2-5
 
Een herfstige tapenade van paddenstoelen
Dit heb je nodig
  • ui - 1
  • knoflook - 2 tenen
  • gemengde paddenstoelen - 200 gr
  • olijfolie - 1 el
  • citroensap - ½ el
  • extra vergine olijfolie - 2 el
  • zeezout - snuf
  • verse peterselie - 5 gr
  • walnoten - 30 gr
Zo maak je het
  1. snipper de ui, pel de knoflooktenen en snijd ze doormidden
  2. hak de gemengde paddenstoelen grof
  3. verwarm de olie in een pan en bak daarin de ui, knoflook en paddenstoelen 5 minuten onder continu omscheppen
  4. haal de tenen knoflook uit de pan en draai ze met de walnoten, de helft van de peterselie, het zeezout, de extra vergine olijfolie en het citroensap in een keukenmachine fijn
  5. voeg de paddenstoelen toe en mix kort, zodat je een grove paddenstoelen tapenade krijgt
  6. voeg eventueel nog een beetje olijfolie of zeezout naar smaak toe

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen