Onze dochter is alweer 1 jaar. Het klinkt als een cliché, maar toch ga ik het ook zeggen: wat is dat jaar voorbij gevlogen! Zo’n eerste jaar met een baby is bijzonder, hectisch en intensief. Met de vele korte nachten is het extra belangrijk dat je goed eten binnenkrijgt. En wat geef je aan je kleintje zodra die een beetje gaat mee eten? En hoe laat je je dreumes gezond eten? In deze blog: Gezond eten met en voor een baby, deel ik onze ervaringen met jullie.

Het eerste halfjaar is het qua voeding voor je baby makkelijk: die drinkt melk. Althans makkelijk … In deze blog deelde ik eerder dat borstvoeding geven niet altijd van een leien dakje gaat en hoe ik verschillende struggles heb overwonnen. Er bestaat geen twijfel over het feit dat borstvoeding het beste voor je kind is, maar het moet natuurlijk ook goed voor de moeder zijn! Uiteindelijk heb ik Ella 10 maanden borstvoeding gegeven en daar ben ik trots op. Maar toen ik eenmaal gestopt was, heb ik geen moment spijt gehad van dat besluit. Het was goed zo.

Zelf gezond blijven eten tijdens het eerste levensjaar van je baby kan een flinke uitdaging zijn. Gelukkig hebben we een hele berg aan gezonde recepten voor je bedacht die makkelijk en snel te bereiden zijn, ook in een druk leven. Kijk maar. Maar laat het soms ook een beetje los. Ook wij hebben wel eens wat minder gezond gegeten. Zo zaten we een keertje helemaal afgepeigerd op de bank voor de tv een afhaalpizza te eten, zit je dan als Jennifer & Sven van Voedzaam & Snel … Ja, dat doen wij dus ook wel eens.

De kleintjesmethode

Vanaf 6 maanden kun je beginnen met bijvoeden: langzaamaan introduceer je vast voedsel dat uiteindelijk melkvoedingen zal vervangen. Ik had me verdiept in de ‘kleintjesmethode’. Dat houdt in dat je eten niet pureert, maar hele stukken aanbiedt. Het voordeel hiervan is dat je baby een bepaalde groente kan ontdekken door te voelen en proeven. Je biedt één smaak aan die ze kunnen ervaren en ze zien gelijk hoe zo’n stuk groente eruit ziet. Maar in de praktijk merkte ik dat onze dochter, vooral in het begin, niet veel voeding binnenkreeg met deze methode. Volgens de methode moet je dan ook onbeperkt borstvoeding aanbieden, maar ik vond het op een gegeven moment prettiger om met een (niet te strak) schema te werken. Dus een bepaald aantal borstvoedingen per dag en niet de hele dag door maar mogen lurken. En ik keek er ook naar uit dat vaste voeding een borstvoeding zou vervangen, zodat ik weer minder vaak hoefde te kolven op mijn werk of als ik even niet bij mijn dochter was.

En dus besloot ik gaandeweg om toch eens iets te prakken en te pureren. Op deze manier kreeg ze ineens veel meer binnen, maar we bleven ook stukken voeding aanbieden die ze kon ontdekken. Dit voelde voor mij als de perfecte middenweg.

Je baby leren eten

Een baby moet leren eten en in het begin gaat dat niet altijd even makkelijk. Wat zeg ik: het is soms doodeng! Daar zaten we dan met samengeknepen billen even te wachten of ze zich gewoon verslikte en zou herstellen, of dat we zouden moeten ingrijpen. Gelukkig ging het altijd goed. Twee keer gooide ze zelf alles eruit toen ze zicht verslikte. Het schijnt dat baby’s zich goed kunnen herstellen, maar blijf er natuurlijk altijd bij zitten om te kijken of het goed gaat. En wat ook fijn is: je verdiepen in baby EHBO. Wat moet je doen als je baby zich echt verslikt? Weten hoe je in zo’n geval moet handelen, geeft een geruster gevoel. Wij hebben dit filmpje gekeken.

Deze spannende periode duurt gelukkig niet heel lang, na een paar weken hebben ze het goed onder de knie en je zit je niet meer met zweet op je rug aan tafel.

Samen aan tafel eten: het goede voorbeeld geven

Wij zijn veel en bewust met eten bezig en uiteraard willen we onze dochter gezond laten eten. Maar gezond eten is soms zo’n hype dat je hier ook in kunt doorslaan. En het laatste wat we willen is een voedingsbodem (grappige woordspeling) leggen voor eetproblemen. Daarom geven we vooral zelf het goede voorbeeld, zonder er veel nadruk op te leggen of te vertellen wat gezond is. Baby’s zijn dol op kopiëren en willen vooral met jou meedoen. We gaan dan ook standaard met zijn drieën aan tafel zitten als we gaan eten. We nemen de tijd voor het eten en kletsen erbij. Eten is leuk en gezellig.

Wel of niet je bord leegeten?

Een baby kan heel goed aangeven wanneer hij genoeg gedronken heeft. Kijk maar naar borstvoeding: ze drinken en stoppen vanzelf, ook al zit er nog melk in je borst. Dit natuurlijke verzadigingsgevoel wil ik zoveel mogelijk in stand houden. Daarom zal ik Ella nooit verplichten om haar bord leeg te eten. Ik vind dit ook een nogal ouderwetse gedachte. Als je honger hebt dan eet je en als je genoeg hebt dan heb je genoeg. Het voordeel is dat er op deze manier geen strijd ontstaat of een vervelend gevoel bij eten. Voorwaarde is wel dat je geen andere dingen gaat aanbieden omdat je bang bent dat je kindje anders te weinig heeft gegeten. Soms at Ella ineens minder en wilde ze echt niet meer. Nou, dan at ze iets minder. De volgende maaltijd of de volgende dag at ze weer wel goed en zo haalde ze dat weer in.

Eten wel of niet als beloning gebruiken?

We gebruiken eten niet als beloning of als pressiemiddel. Ik hoor mensen wel eens zeggen: als je lief bent dan krijg je een snoepje, of als je je bord leegeet, dan krijg je een toetje. Met het laatste voorbeeld zeg je eigenlijk: je bord leegeten is niet leuk/vies/een opgave, maar, als je je bord leeg eet, dan krijg je daarna iets wat wél lekker is. Je geeft hiermee eigenlijk toe dat het eten op het bord niet lekker is. En bevestigt dit bij het kind waardoor de ‘dit is niet lekker gedachte’ die gekoppeld zit aan het eten op het bord versterkt wordt waardoor ze de volgende keer nog minder trek heeft in het eten en het uiteindelijk helemaal niet meer hoeft.

Kinderen moeten naar mijn idee in het begin wennen aan alle smaken en texturen en vinden niet direct alles lekker. Herhaaldelijk aanbieden zonder druk heeft tot nu toe bij ons erg goed gewerkt. Ella eet eigenlijk alles. Spruitjes, olijven, broccoli, tonijn, peulvruchten etc. En als ze een keer minder eet, dan eet ze maar wat minder. Wij eten standaard geen toetje na het eten, dus waarom zouden we dat onze dochter wel geven? Een toetje is een uitzondering, iets wat er heel soms is en dan is het leuk, lekker en prima. Een extraatje.

Wat geef je een baby te drinken, naast moedermelk?

Zodra je baby vast voedsel gaat eten, heeft het ook extra vocht nodig. Natuurlijk kun je je kindje onbeperkt aanleggen om te drinken, maar ik vond dat niet prettig en wilde (zo had ik toen bedacht) maximaal een jaar borstvoeding geven. Dus vanaf 6 maanden begonnen we met het aanbieden van water in een flesje/tuitbeker. We hebben Ella tot nu nog nooit iets anders gegeven dan water (naast een papfles met kunstmelk sinds ik geen borstvoeding meer geef en een keertje afgekoelde kruidenthee) en dat gaat helemaal prima. We horen wel eens: wat zielig dat je kindje alleen maar water drinkt. Maar wij drinken zelf ook alleen maar water en thee, dus waarom zouden we onze dochter dan ineens vruchtensappen vol suiker geven?

Gezonde babyrecepten

We hebben de afgelopen tijd al flink geëxperimenteerd met het bedenken van gezonde babyrecepten en Ella is een goede proever! Zelf eten voor je baby maken is gezond, lekker en het hoeft niet veel tijd te kosten. We maken vaak een paar porties in een keer. Soms eet ze twee of drie avonden achter elkaar hetzelfde, maar omdat baby’s toch nog moeten wennen aan smaken, is dat helemaal niet erg. Je kunt natuurlijk ook een portie invriezen. Voor de spontane gevallen zorgde ik voor een biologisch potje uit de supermarkt. Maar, die potjes vond ze dus echt minder lekker! Nu hebben we laatst Ella’s Kitchen ontdekt. Ja, dat merk heet echt zo! En zij hebben kant-en-klare maaltijdjes die ze wel erg lekker vindt. Ik heb het zelf ook geproefd en ze zijn inderdaad lekker. Een goed alternatief dus als je spontaan op pad gaat of een keertje geen vers bereide maaltijd voor je kleine hebt. Het runderstoofpotje en de kipcurry vallen goed in de smaak bij Ella.

Dit zijn een paar voorbeelden van gezonde babyrecepten die bij Ella goed in de smaak vielen en die makkelijk zelf te maken zijn. Om het een beetje extra smeuïg te maken kun je een beetje kookvocht door de maaltijd scheppen:

  • wortel, pastinaak, broccoli, linzen en kokosolie (bekijk hier hoe je dit babyrecept combineert met een recept voor papa en mama)
  • pastinaak, rijst, walnoot & erwten
  • flespompoen met roomboter + volkorencouscous met een beetje olijfolie en linzen
  • broccoli, kikkererwten, tomatenpuree, tonijn in water en kokosolie
  • zoete aardappel + venkel stamppotje
  • wortel, bruine bonen, gehakt en een vleugje kaneel
  • rode ui, aubergine, kastanjechampignons en gele paprika bakken in kokosolie met volkorencouscous en kaneel
  • Broccoli met zoete aardappel en een klontje roomboter, dit recept is supersimpel: kook de aardappelen onderin de pan in een laagje water en hang daarboven een metalen vergiet waar je de broccoliroosjes tegelijkertijd in gaar stoomt

We gaan nog veel meer combinaties uitproberen en zullen de lekkerste babyreceptjes met jullie delen!

———- Mijn huidige status ———–

September 2017 – In deze blog vertel ik jullie hoe ik op een gezonde manier wil afvallen na de zwangerschap om zo weer op mijn oude, gezonde gewicht te komen.
Oktober 2017 – Onderaan deze blog deel ik mijn huidig status met jullie en daar gaat het afvallen behoorlijk lekker
Januari 2018 – Onderaan deze blog vertel ik trots dat ik mijn tweede mijlpaal heb gehaald en dat de volgende mijlpaal in februari gehaald zou moeten zijn, volgens de app.

En tja, het is nu juni 2018 en die volgende mijlpaal van 66 kilo heb ik nog niet gehaald. Is dat jammer? Ja. Is het heel erg? Nee. Sinds ik mijn gewicht bijhoudt (zo’n 3 maanden na de bevalling ben ik hiermee begonnen) ben ik 9,6 kilo afgevallen. Ik ben nu lichter dan ik was voordat ik van Ella zwanger werd. De officiële zwangerschapskilo’s zijn er dus af. Ik ben weer meer aan het sporten, ik voel me fitter en zit weer lekkerder in mijn vel. Dát is belangrijk. Maar toch wil ik weer terug naar mijn oude gewicht en dat gaat me vast lukken. Het is een lange termijn plan en dat is de enige echte manier. Met een streng crash dieet val je vast en zeker snel veel af, maar daarna kom je keihard weer aan. Begin hier niet aan.

Binnenkort gaan we op vakantie, ik ga veel sporten en lekker eten en niet te veel met gewicht bezig zijn (ik neem zeker geen weegschaal mee!). Maar ik blijf bewust bezig met gezond eten en na de vakantie ga ik er weer tegenaan om op een rustig tempo op mijn ideale gewicht uit te komen. Wordt vervolgd :-).

Dit is mijn laatste blog waarin in mijn gewicht met jullie deel. Ik heb laatst de documentaire ‘Niet gezond meer‘ van Jet van Nieuwkerk gekeken. Deze docu gaat over hoe gezond eten een obsessie kan worden en zelfs kan ontwikkelen tot een eetstoornis. Bloggers en vloggers spelen daarin ook een rol en ik wil niet bijdragen aan een ongelukkig gevoel bij anderen. Het exacte gewicht dat iemand weegt doet er ook eigenlijk helemaal niet toe. Dus vandaar mijn besluit. :-)