Pannenkoeken, wie is er niet dol op? Maar heel erg gezond kunnen we ze helaas niet noemen. Vaak gemaakt van witte bloem, belegd met stroop of ander suikergoed. Voor ons een uitdaging om een zo verantwoord mogelijke variant te bedenken: volkoren pannenkoeken met extra vezels.

Vezels zijn belangrijk

Er worden steeds meer bewerkte producten gegeten en minder groente. Dat vinden we heel erg jammer. Niet onze lezers natuurlijk, maar wel als je het gemiddelde van een Nederlander bekijkt. Een relatief ongezonde en vezelarme maaltijd is de pannenkoek. Witte bloem (geen vezels), melk (geen vezels) en ei (geen vezels). Als we de pannenkoek dan ook nog beleggen met poedersuiker of stroop (beide geen vezels) kun je rekenen op een enorme stijging van je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier moet vervolgens enorme hoeveelheden insuline aanmaken om de suiker toegang te geven tot onze lichaamscellen waar het verder verwerkt kan worden. Je lichaam maakt altijd net wat meer insuline aan dan nodig is. Het gevolg is een lage bloedsuikerspiegel, die doet verlangen naar meer eten. Het geeft je bovendien een slap en futloos gevoel. Inmiddels is ook duidelijk dat grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel tal van nare ziektes kunnen veroorzaken zoals diabetes, hart- en vaatziekte, alzheimer en obesitas. Hoe lekker die pannenkoek met stroop of suiker ook is. Gezond is het zeker niet.

Volkoren pannenkoeken

Verantwoorde pannenkoeken

Mocht je toch enorm veel zin hebben in pannenkoeken, kies dan voor dit recept. We gebruiken volkorenmeel en voegen extra veel vezels toe. Als je de pannenkoek dan niet belegt met stroop of suiker maar met appel en spek, banaan of ander fruit, dan is het ineens niet zo’n ongezonde maaltijd meer. En hoewel groenten nog steeds volledig ontbreken, is het toch een stuk verantwoorder dan de standaard pannenkoek. Als je dit recept met z’n vieren eet, krijg je per persoon 13 gram vezels binnen. Beleg je de pannenkoeken met vers fruit dan komen er meer vezels bij.

Verantwoorde pannenkoeken met extra vezels

Een verantwoorde pannenkoek met extra veel vezels
5 min
30 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 250 gr volkorenmeel
  • 20 gr Psyllium inuline
  • 20 gr Tarwezemelen
  • 3 Eieren
  • 500 ml Melk - volle
  • Roomboter - om in te bakken

Zo maak je het

  • Doe de ingrediënten in een ruime kom en klop met een garde tot een beslag
  • Verwarm een klein klontje roomboter in een koekenpan
  • Schep het beslag in de pan, bak voor ongeveer 2 minuten
  • Keer de pannenkoek om en bak de andere kant ook 2 minuten

Tip

Door de grote hoeveelheid vezels, kan het beslag (als je met 1 pan bakt), na verloop van tijd iets dikker worden. Voeg een scheutje water toe aan het beslag en klop het erdoor.
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven

Verantwoorde pannenkoeken