Er is geen mooier moment te bedenken om de nieuwe vegetarische spreads van SMAECK uit te proberen dan tijdens de ‘Week zonder vlees’. Goede timing SMAECK!

SMAECK vegetarische spreads zijn ontwikkeld in combinatie met drie sterrenchef Jacob Jan Boersma. De smaken zijn eigentijds en verrassend en heerlijk op een sandwich of zoals wij bedacht hebben, op wraps. Later hierover meer.

Een goede ontwikkeling

Eerst wil ik het kort hebben over een ontwikkeling in voedselland de mij positief stemt. Namelijk dat: producenten van vleeswaren, vegetarische producten op de markt brengen.

Het is een logisch gevolg van; u vraagt wij draaien. Dit weerspiegelt toch een beetje de macht die wij als consumenten hebben en kunnen uitoefenen op de voedselindustrie. Wij willen minder vlees eten, dus gaan producenten vegetarische alternatieven ontwikkelen. En dan zijn ze nog lekker ook. Win-win!

Hoe smaakt SMAECK

Wij zijn fan van zelfgemaakte spreads op basis van groente en peulvruchten. Dat wordt duidelijk aan de hand van de vele recepten die we online hebben staan. We kunnen niet wachten om de vegetarische spreads van SMAECK te proeven.

SMAECK komt met twee verschillende vegetarische productgroepen. De ‘Greens’ gemaakt op basis van peulvruchten en de ‘Crème’s’ gemaakt op basis van melkvezels. Beide productgroepen zijn vegetarisch, de ‘Greens’ zijn ook veganistisch.

Neem een kijkje op de Instagrampagina van SMAEK voor inspiratie!

SMAECK Greens

Je proeft direct dat deze vegetarische spreads gemaakt zijn op basis van witte bonen. Bonen hebben zelf weinig smaak, maar zorgen wel voor die aangename textuur en bite. De smaak komt van smaakmakers als peterselie, komijn, citroengras, gember of andere kruiden en specerijen. Het is duidelijk dat de smaakcombinaties zijn bedacht door een topchef. Ze zijn uitgebalanceerd en bovendien goed te combineren met andere ingrediënten die je zelf toevoegt op bijvoorbeeld een volkoren boterham of wrap.

SMAECK Crème’s

De crème’s zijn veel zachter van textuur en hebben een uitgesproken smaak. Ze lenen zich goed als hoofdingrediënt op een sandwich. Een aantal crème’s zijn vegetarische vervangers voor filet Américan en vooral de ‘martino’ variant is heel erg lekker.

De crème’s worden gemaakt op een basis van melkvezels (Valess). Dat vond ik bijzonder, want melk bevat helemaal geen vezels. Na een korte blik op de achterkant van het etiket wordt het een en ander duidelijk.

Valess wordt gemaakt van caseïne (eiwit) uit de melk van weidekoeien. Het proces lijkt op het maken van kaas. Voor het maken van kaas wordt er aan de melk zuursel en stremsel toegevoegd. Voor het maken van Valess wordt er aan de caseïne een voedingsvezel toegevoegd. De voedingsvezel is afkomstig uit algen en bindt het tot een stevige vleesachtige structuur.

Voor het maken van 1 kilo Valess is 2 tot 3 liter melk nodig. Voor het maken van een kilo jonge kaas is ruim 10 liter melk nodig.

Mijn zwager (1.90 m. grote vent en Nr. 1 vleesliefhebber) kwam toevallig binnenstappen toen we zaten te lunchen. Er stond een bakje vegetarische filet Américan op tafel zonder deksel, dus hij kon niet zien dat het om een vegetarische variant ging. Na het broodje met smaak gegeten te hebben en we hem vertelden dat hij niets van vlees had binnengekregen geloofde hij ons niet. Hij had het niet geproefd en vond het bovendien erg lekker.

Geinig toch. Ik moet direct denken aan stigmatiserende reacties onder onze vegetarische gerechten: “Ik krijg mijn man niet aan een vegetarische maaltijd hoor”. Misschien de Crème van SMAECK eens op tafel zetten, zonder dekseltje dan ;-)

4X wraps met SMAECK

Wrap met SMAECK rode bieten

Dit recept is voor 2 wraps

Dit heb je nodig:

  • 2 eetlepels SMAECK Rode Bieten
  • 2 volkorenwraps
  • 2 handjes gesneden boerenkool
  • 1 handje rauwkost
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 10 gram pijnboompitten

Zo maak je ze:

  1. Smeer de wraps in met SMAECK Rode Bieten
  2. Verdeel de Boerenkool in het midden over de wraps
  3. Voeg de rauwkost toe en maak af met de geitenkaas en de pijnboompitten
  4. Rol de wraps op en eet direct op of wikkel ze in de keukenfolie om mee te nemen naar je werk of voor onderweg

Wrap met SMAECK Oriëntaals Gekruid

Dit recept is voor 2 wraps

Dit heb je nodig:

Zo maak je ze:

  1. Smeer de wraps in met SMAECK Oriëntaals gekruid
  2. Verdeel de wortel in het midden over de wraps
  3. Snijd de appel in stukjes en verdeel over de wraps
  4. Maak af met de rozijnen en verse peterselie
  5. Rol de wraps op en eet direct op of wikkel ze in de keukenfolie om mee te nemen naar je werk of voor onderweg

Wrap met SMAECK Velderwten

Dit recept is voor 2 wraps

Dit heb je nodig:

  • 2 eetlepels SMAECK Velderwten
  • 2 volkorenwraps
  • 2 handjes veldsla
  • 100 gram gerookte zalmfilet
  • 1/2 rode paprika

Zo maak je ze:

  1. Smeer de wraps in met SMAECK Velderwten
  2. Verdeel de veldsla in het midden over de wraps
  3. Snijd de paprika in reepjes en verdeel over de wraps
  4. Voeg als laatste de plakken zalm toe
  5. Rol de wraps op en eet direct op of wikkel ze in de keukenfolie om mee te nemen naar je werk of voor onderweg

Wrap met SMAECK Pompoen met curry

Dit recept is voor 2 wraps

Dit heb je nodig:

Zo maak je ze:

  1. Smeer de wraps in met SMAECK Pompoen met curry
  2. Verdeel de spinazie in het midden over de wraps
  3. Voeg de granaatappelpitjes toe en verkruimel tot slot de feta over de wraps
  4. Rol de wraps op en eet direct op of wikkel ze in de keukenfolie om mee te nemen naar je werk of voor onderweg

Week zonder vlees

Het is deze week de ‘Week zonder vlees’. Een topinitiatief van mede blogger Isabel Boerdam. Ze wil op deze manier meer aandacht vragen voor het onderwerp: we eten te veel vlees. Nou ben ik zelf geen voorstander van een 100% vegetarisch dieet, maar ik ben het helemaal met haar eens dat we veel te veel vlees eten. Op onze website laten we dan ook graag zien hoe je heerlijke maaltijden kunt bereiden zonder vlees.

Een hele week geen vlees eten vind ik niet zo’n goed idee. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de week zonder vlees een goed initiatief om meer aandacht te vragen voor de hoeveelheid vlees dat we met zijn allen eten. Maar letterlijk één week geen vlees eten zet geen zoden aan de dijk. Zie het als een crashdieet, alles of niets. Dat werkt niet, en zorgt niet voor een blijvende oplossing.

Beter is het om structureel minder vees te eten. Dit doe je door je leefpatroon aan te passen. Langzaam haalbare veranderingen introduceren werken wel. En als je voor vlees kiest, kies dan voor goed en traceerbaar vlees. Het liefst biologisch.

Ben je een vervend vleesliefhebber en is jouw (avond)maaltijd niet compleet zonder vlees? Spreek dan met jezelf af dat je een keer in de twee weken een dag geen vlees eet. Ben je daar aan gewend, dan voer je dit op naar elke week een dag geen vlees eten. Ben je daar aan gewend dan kan je zelfs beslissen om meerdere dagen per week geen vlees te eten.

Als ik naar mezelf kijk, dan is het zonder moeite gegaan. En eigenlijk ook zonder erg. Ik at elke dag vlees (een jaar of acht geleden), diverse malen per dag. Nu eet ik gemiddeld drie dagen in de week vlees. De vegetarische mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos en bovendien heerlijk. Neem de spreads van SMAECK bijvoorbeeld :-)