Snacktime! Deze pindakaas haver koeken zijn gevaarlijk lekker en verrassend simpel om te maken. Met de haver erdoor en gezoet met banaan heb je een voedzaam koekje om mee te nemen naar je werk, voor onderweg of gewoon thuis op de bank.

Voordat je verder leest; deze pindakaas haverkoeken krijgen hun zoete smaak door het toevoegen van banaan. We gebruiken geen suiker en hierdoor zijn ze in vergelijking tot koeken uit de supermarkt of traditionele koekrecepten een stuk minder zoet. Ben je dat niet gewend, dan zou het zo maar kunnen dat je ze vindt tegenvallen. 
Gebruik je net als wij weinig tot geen toegevoegd suiker in je baksels en gerechten? Dan moet je deze koeken absoluut gaan maken. 
Ze zijn heerlijk!

Het voordeel van het bedenken en maken van snacks is dat, terwijl ik dit aan het schrijven ben, ik een lekkere koek kan eten :-)

Gebruik pindakaas van 100% pinda’s

Pindakaas, ik ben er groot mee geworden. Vooral met die van Calve. Totdat ik er een paar jaar geleden achter kwam dat deze pindakaas vol zit met gehard palmvet. Ik heb mij destijds verdiept in het onderwerp en ben toen tot de conclusie gekomen dat je geharde vetten zo veel mogelijk moet vermijden omdat deze schadelijk zijn voor je lichaam.

Een korte uitleg:

N.B. Waar ze bij margarine (bijna)geen gebruik meer maken van geharde / gehydrogeneerde vetten vanwege de vorming van transvet, doen ze dat bij pindakaas nog wel. Vreemd eigenlijk, want de grootste margarinefabrikant en de grootste pindakaasfabrikant zijn dezelfde :-)

Als je palmolie (wat vloeibaar is) hydrogeneerd, dan krijg je gehard palmvet. Hydrogeneren in een proces waarbij ze extra waterstofatomen op de onverzadigde vetten uit de palmolie plakken via een chemisch proces. De vetten veranderen hierdoor van onverzadigd naar verzadigd.

Je vraagt je misschien af, waarom gebruiken ze dan geen vet wat van zichzelf al hard is? Zoals kokosvet bijvoorbeeld?

Kokosvet is enorm duur. Palmolie is ontzettend goedkoop. Maar omdat palmolie vloeibaar is, is het niet te gebruiken in koek, gebak, snoep, etc, én pindakaas. Ze bewerken daarom de goedkope palmolie tot een hard vet.

Het harden van het de olie (hydrogeneren) zorgt er helaas voor dat bij dit proces een deel transvet gevormd wordt en daarbij de in potentie schadelijke stof 3-MCPD. In ‘potentie’ omdat er momenteel nog te weinig onderzoeksgegevens beschikbaar zijn. Het Voedingscentrum schrijft er het volgende over:

3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol) is een stof die in hoge dosering schadelijk kan zijn voor de nieren. Het kan ontstaan bij verhitting tot hoge temperaturen. Met name bij de productie van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral palmolie. Geraffineerde palmolie wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt zoals margarine (halvarine), sauzen en koek en gebak. Ook in andere voedingsmiddelen zoals sojasaus en gerookte vis worden kleine hoeveelheden 3-MCPD gevonden. (bron)

En daarom moet je voor het maken van deze pindakaas haver koeken gebruik maken van een pindakaas die voor 100% uit pinda’s bestaat. Zo’n pot waarbij zich op de bovenkant een laagje (vloeibare) pindaolie vormt. Heerlijk! Even omroeren en klaar.

Pindakaas haverkoeken maken

Het maken van deze koeken is een feestje. De ingrediënten heb je meestal al in huis dus je kunt ze maken wanneer je wilt. Ik wel. Op woensdag zijn wij altijd druk aan het koken voor onze website. Dit recept stond ik om kwart voor negen ’s ochtends al te maken omdat ik er geen boodschappen voor hoefde te halen.

Maar, het maken is dus heel eenvoudig. We beginnen met het maken een vloeibaar beslag van de pindakaas, banaan, ei en volkorenmeel. Vervlgens scheppen we hier de haver en de choconibs door voor een fijne textuur. Hieronder vind je het recept van stap tot stap. Bakse!

Pindakaas haverkoeken met choconibs

Heerlijke en voedzame koeken om te snacken!
10 min
30 min
40 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

 • 100 gr pindakaas - van 100% pinda’s
 • 125 gr haver - havervlokken
 • 50 gr volkorenmeel
 • 180 gr banaan - gewicht van alleen het vruchtvlees
 • 1 ei
 • 20 gr cacaonibs
 • 1 snufje zout

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Doe de pindakaas samen met de banaan, het ei, het zout en het volkorenmeel in een beslagkom en pureer met de staafmixer tot een glad beslag
 • Voeg de havermout en de cacaonibs toe en schep door elkaar (houd een beetje achter voor de garnering
 • Leg een vel bakpapier op de bakplaat van de oven
 • Schep een flinke eetlepel aan beslag op het bakpapier en vorm er met de lepel een koekje van
 • Herhaal tot het beslag op is
 • Plaats de koeken in de oven voor 30 minuten en laat op een rooster afkoelen als ze klaar zijn (de koeken worden krokant van buiten en blijven van binnen een beetje zacht.
Print dit recept
Recept: tussendoortje
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Havermout, Pindakaas
Porties: 8
Door: Sven