Omdat dit visje zo lekker en gezond is, en zo typisch Hollands: 5x een recept met Hollandse nieuwe. Het seizoen van deze lekkere vette haring begint in juni, als hij vet genoeg is. Het haringseizoen duurt meestal tot eind juli, maar het is inmiddels augustus en de Hollandse nieuwe haring is nog steeds te koop bij de visboer! We genieten dus nog ietsje langer van dit heerlijke visje, dat is niet verkeerd.

 

Hollandse nieuwe haring rauw?

Het is in Nederland verplicht om haring in te vriezen, zodat mogelijk aanwezige parasieten in de rauwe vis niet overleven.
Ook wordt de haring gekaakt: de kieuwen, keel en ingewanden worden verwijderd. De vis kan ontbloeden en het vlees blijft mooi blank. De alvleesklier blijft wel achter in de haring. Deze scheidt enzymen af, waardoor het visvlees zacht wordt. Daarnaast wordt er ook zout toegevoegd. Dit zout en kaken zorgt voor een rijpingsproces. Hollandse nieuwe haring wordt niet gebakken, gekookt of gerookt, maar echt rauw is de vis dus ook niet meer.

Een paar jaar geleden kwam een Australiër bij ons op bezoek, die we hadden ontmoet tijdens onze rondreis down under. We wilden hem typisch Hollandse dingen voorschotelen. Dapper hield hij de haring met uitjes boven zijn mond. Na beleefd een hapje te hebben gegeten, gaf hij toe dat hij het echt niet lekker vond. En ook wel heel raar, dat wij ‘rauwe’ vis eten. Hihi

5x recept Hollandse nieuwe 3

Hollandse nieuwe gezond

Je raadt het al: onze geliefde Hollandse nieuwe is hartstikke gezond! Maatjesharing is rijk aan omega 3 vetzuren en bevat heel veel vitamines, mineralen en ook eiwitten. Mede door de gezonde vetten levert een haring veel energie en hij verzadigt goed. Combineer je hem in een salade met groente, dan heb je een ontzettend voedzame lunch te pakken. Het voordeel is ook dat je niet snel trek hebt na zo’n voedzame salade. En ik moet zeggen: ik vind de zilte smaak die nog blijft hangen heerlijk. Een kopje thee mag later pas. Als de zilte vissmaak wegebt en de uismaak achterblijft … oeps. Tja, je hoeft er natuurlijk niet per se uitjes bij te eten.

5x recept Hollandse nieuwe

Terwijl ik dit aan schrijven ben, krijg ik weer zin in haring. Hoe lang zou de Hollandse nieuwe nog te koop zijn? Een ding weet ik zeker, in juni 2017 komt er weer een nieuwe lading en dan gaan we er weer van genieten!

Hoe komt het toch dat wij in Nederland zo verzot zijn op deze ogenschijnlijk rauwe vis?

 

5 recepten met Hollandse nieuwe

Een haring met uitjes uit het vuistje eten, is erg lekker. Maar je kunt haring ook heel goed verwerken in een recept! Dat kan met Hollandse nieuwe, mar uiteraard ook met de minder vette variant die je de rest van het jaar kunt kopen. Deze is niet minder goed, maar wel minder vet en mogelijk is ie iets langer ingevroren geweest. Uiteraard is een superverse haring het lekkerst.

Haringsalade met paprika en radijsjes

Haringsalade met paprika en radijsMaak deze haringsalade met paprika en radijsjes

Haringsalade met appel en ei

haringsalade met appel en eiMaak deze haringsalade met appel en ei

Hollandse nieuwe als gezonde snack

Hollandse nieuwe serveren tijdens een feestje is wat onhandig: je krijgt vieze handen en de uitjes vliegen om je oren. Oké, op een haringparty is dat natuurlijk geen probleem, maar uitjes tussen de gleuven van je bankstel zijn niet zo fijn. Maar, je hoeft de haring natuurlijk niet boven je hoofd te eten. In sommige delen van het land schijnen ze haring altijd in stukjes te serveren, met zuur. Haring is natuurlijk een super gezond visje, dus als je je visite wilt verrassen met echt iets lekkers én voedzaams. Dan maak je haringtoastjes. Altijd een succes!

Haring toastjes

haring toastjes gezonde snack

Maak deze haringtoastjes

Tot slot, nog twee heerlijke salade recepten met haring. De combinatie gekookte bietjes en haring is een klassieker, die mag natuurlijk niet ontbreken. Vaak doet men er ook gekookte aardappelen bij, maar die hebben we weggelaten.

Bietensalade met haring

salade bieten haring appel

Maak deze bietensalade met haring

Haringsalade met avocado

haringsalade met avocado

Maak deze haringsalade met avocado