Het is nog wat vroeg, maar ik kon het niet laten: haring kopen! Haring is een populaire vis en in Nederland eten we hem graag rauw … ik ook :-) Deze haringsalade is lekker fris en knapperig door de paprika en radijs, dat gaat goed samen met de zachte en zilte haring. Behalve verse peterselie gebruik ik geen kruiden, deze haringsalade heeft dat niet nodig. Wat een heerlijke smaken!

Haring is lekker om zo uit het vuistje te eten, maar je kunt er ook een heerlijke salade van maken. Zo is het een volwaardige lunch met veel goede voedingsstoffen.

Hollandse nieuwe in een salade

Dit jaar is de Hollandse nieuwe vanaf 15 juni verkrijgbaar. Wat is een Hollandse nieuwe nu eigenlijk? Hij wordt ook wel nieuwe haring of nieuwe maatjes genoemd.
Het is haring die vers gevangen is, zodra hij vet genoeg is. In de winter is haring mager, maar vanaf de lenteĀ wordt hij lekker vet doordat er volop plankton aanwezig is in het water. Elk jaar wordt een datum uitgeroepen waarop de haring vermoedelijk vet genoeg is. Soms is dat al in mei, maar vaak ook pas in juni.Ā De haring moet minimaal een vetpercentage van 16% hebben om Hollandse nieuwe genoemd te mogen worden. Het komt ook wel eens voor dat de haring niet vet genoeg blijkt te zijn op de geplande datum en dat wordt de veiling gewoon uitgesteld. Ja, de veiling van het eerste vaatje Hollandse nieuwe. Elk jaar wordt het eerste vaatje haring geveild, de opbrengst gaat naar een goed doel.

Hollandse nieuwe rauw?

We zeggen altijd dat we rauwe haring eten, maar echt rauw is het eigenlijk niet. Als de haring is gevangen, worden zijn kieuwen, een deel van de ingewanden en zijn keel verwijderd. Het bloed kan hierdoor weglopen. Vervolgens wordt zout toegevoegd. In combinatie met enzymen uit de vis zorgt dit voor een rijpingsproces, dat het vlees van structuur doet veranderen. Vervolgens wordt de haring ingevroren, voor minimaal 24 uur, om mogelijke parasieten te doden.

Haring is een vette vis, het bevat omega-3 vetzuren en veel vitamines. Daar kan je dus met een goed gevoel van genieten! Ik kan niet wachten tot de Hollandse nieuwe er weer is, deze heerlijke salade is alvast een voorproefje. :-)

Haringsalade met paprika en radijsjes

Haring smaakt heerlijk in deze salade met gele paprika, radijsjes, spinazie en peterselie
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1/4 Ui
  • 3 el Olijfolie - extra vergine
  • 1 el Citroensap
  • 1 Gele paprika
  • 4 Radijs
  • 75 gr Spinazie
  • 4 Haring

Zo maak je het

  • Snipper de ui en leg in een schaaltje met de olijfolie en citroensap
  • Snijd de paprika en de radijsjes in reepjes
  • Verdeel de spinazie over twee borden en leg daar de reepjes paprika en radijs op
  • Snijd de haring en stukjes en voeg toe
  • Druppel de dressing met ui over de salade
Print dit recept
Recept: vis
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer