Een aantal weken geleden ontdekten we dat je groene asperges erg goed rauw kunt gebruiken in een aspergesalade. Als je ze met een dunschiller in flinterdunne plakjes snijdt dan krijg je heerlijke knapperige en sappige groene asperge plakjes met een fijne smaak. Asperges staan bekend om hun vele gezonde voedingsstoffen. We gebruiken de groene asperges in een heerlijk recept met een zacht gekookt eitje.

Omdat ik in het weekend geen tijd had om een recept voor deze maandag te maken, heb ik vanmorgen deze aspergesalade gemaakt en direct gegeten als ontbijt. Ik had nog nog nooit ontbeten met een salade, maar het bevalt mij eigenlijk best goed. Ontbijten met een salade klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik drink ook regelmatig een groene smoothie als ontbijt.

Groene asperges zijn gezond

Maar ook de witte en de minder bekende paarse aspergers zijn rijk aan voedingsstoffen. Waar de naam ‘asperge’ vandaan komt blijkt nog moeilijk te achterhalen. Vermoedelijk hebben wij de naam ontleend uit het Frans waar ze in de 12e eeuw ‘esparge‘ genoemd werden. De Fransen hebben het woord overgenomen van het Latijnse woord ‘asparagus‘ of het Griekse woord ‘asparagos‘. Het Griekse ‘asparagos‘ komt van het werkwoord ‘spargaō’ dat letterlijk vertaald: ‘Ik zwel van levenssappen‘ betekent. En dat doen de asperges zeker. Ze zijn sappig en gezond.

Even een kleine opsomming van de belangrijke vitaminen en mineralen die asperges bevatten. Per 100 gram (de hoeveelheid in deze aspergesalade) bevatten asperges: 1 mg natrium, 200 mg kalium, 20 mg calcium, 60 mg fosfor, 20 mg magnesium, 1 mg ijzer, 0,1 mg koper, 1 µg selenium, 0,5 mg zink, 0,2 mg jodium, 1 µg beta-caroteen, 25 µg luteïne, 1,2 mg vitamine E, 41,6 µg vitamine K, 0,1 mg vitamine B1, 0,07 vitamine B2, 0,6 mg vitamine B-3, 0,03 mg vitamine B6, 56 µg folaat(foliumzuur) en 30 mg vitamine C. Dat is een mooi rijtje vind je niet. De hoeveelheid B vitaminen is laag, daar hoef je ze niet voor te eten. Met name de hoeveelheid mineralen en vitamine K zijn goed vertegenwoordigd.

Naast de asperges voegen we aan deze gevulde salade nog een ei toe die zorgt voor belangrijke vetten en een compleet assortiment eiwitten. De bladgroente die we toevoegen als salade zorgen ook voor de nodige voedingsstoffen. Kortom: lunch eens met een salade en zorg dat je lichaam voorzien wordt van voldoende belangrijke voedingsstoffen.

Vitamine K in asperges

Vitamine k, ook wel fylochinon genoemd, speelt een rol bij de stolling van ons bloed en is nodig voor het behouden van sterke botten en de opbouw van botweefsel. Vooral baby’s hebben in de eerste maanden extra vitamine K nodig als ze borstvoeding krijgen. Baby’s worden altijd met een tekort aan deze vitamine geboren omdat vitamine K de placenta niet kan passeren. Als er geen borstvoeding gegeven wordt is extra vitamine K niet nodig omdat dit wordt toegevoegd aan de flesvoeding.

Aspergesalade recept

Het maken van deze salade is eenvoudig en kost je slechts vijf minuten van je tijd. De groene bladgroente die we gebruiken is een melange die ‘mesclun’ genoemd wordt en bestaat uit veldsla, snijbiet, baby spinazie en rode tatsoi. De zakken zijn te koop bij de AH. Je kunt ook alleen snijbiet gebruiken bijvoorbeeld. Omdat het best bijzonder is: de asperges gebruiken we in deze aspergesalade echt rauw. Erg lekker en super gezond.

Aspergesalade met linten van asperges

Heerlijke aspergesalade met rauwe aspergelinten, kikkererwten en tomaatjes
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

 • 120 gr Groene asperges
 • 40 gr Mesclun salade mix
 • 8 Cherry tomaatjes
 • 60 gr Kikkererwten
 • 1 Ei
 • 2 el Olijfolie
 • 1 tl Mosterd
 • 1 tl Honing
 • Zout en peper - Naar smaak

Zo maak je het

 • Kook het ei zacht
 • Was de asperges en schil ze met een dunschiller in dunne plakjes
 • Leg de bladgroente op een bord en verdeel hier de asperge over
 • Snijd de tomaatjes in vieren en voeg toe aan de aspergesalade
 • Pel het gekookte ei en voeg ook toe
 • Maak van de olijfolie, mosterd, honing, peper en zout een dressing en verdeel over de salade
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 1
Door: Sven