Huh wat!? brood van broccoli? Het moet niet gekker worden denk je nu waarschijnlijk. Maar ik beloof je, probeer het uit en je zal versteld staan. Broccoli brood is echt superlekker en natuurlijk heel erg gezond. Die 250 gram groente per dag is op deze manier een eitje.

Ik ga niet weer een pleidooi houden over het belang van zo veel mogelijk groente eten. Dat kennen jullie inmiddels wel. Met dit recept wil ik alleen laten zien dat je met groente veel meer kunt doen dan het alleen eten bij de avondmaaltijd. Je kunt er zelfs brood van maken. Althans, het gebruiken als een boterham. Want de vorm van een brood heeft het totaal niet. Om maar niet over de kleur te beginnen. Want, deze boterhammen van broccoli zijn groen. Ik heb nog een grappig verhaal trouwens over een groene boterham.

Broccoli brood sandwich

De groene boterham

Toen wij in 2012 een rondreis maakten door Australië in een camper heb ik ook een keer een groene boterham gegeten. Op de dag dat we de Harbour Bridge in Sydney wilden gaan beklimmen (is een soort tour waarbij je over de bovenste boog loopt, super vet) kwamen we er, vlak voordat de tour begon, achter dat het wel verstandig zou zijn om nog even wat te eten. De beklimming hadden we overigens op het laatste moment nog kunnen regelen en we hadden wat problemen met het vinden van een parkeerplekje voor de camper. Om de zon buiten te houden waren de rolgordijntjes in de camper al dicht. In halve duisternis graaide ik een paar boterhammen uit een zak en smeerde hier een dikke laag pindakaas op. Alles natuurlijk onder de nodige tijdsdruk omdat de tour elk moment kon beginnen en we nog een stukje moesten lopen vanaf de parkeerplaats. Met stevige tred, al etend van de boterham met pindakaas liepen we richting de Harbour Bridge. Toen ik de laatste hap van de boterham wilde nemen, viel mij wat vreemds op. De goudgele kleur die je verwacht bij het zien van de boterham was verdwenen en had plaatsgemaakt voor een groene kleur. Op dat moment slikte ik de vorige hap door. Met mijn vingers voelde ik ook dat het brood wat harig aanvoelde …

Broccoli-boterham-03

Afijn, we hebben dus twee compleet beschimmelde groene boterhammen met pindakaas gegeten. Het bijzondere was. We hebben er niets van gemerkt tijdens het beklimmen van de brug. En voordat ik de schimmel op de boterham zag was mij aan de smaak niets opgevallen. Moraal van dit verhaal; groene boterhammen zijn hartstikke lekker.

Ik hoop niet dat dit verhaal je de eetlust ontnomen heeft. Ik zou de sandwich van broccoli brood zeker een keer proberen.

Broccoli brood sandwich

Super leuk recept voor een groene broccoli boterham
10 min
25 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

 • 300 gr Broccoli
 • 50 gr Amandelmeel
 • 2 Eieren
 • 1/2 tl Peper
 • 1/2 tl Zout

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor op 200 graden
 • Snijd de broccoli in roosjes en maal fijn in de keukenmachine
 • Stop de vermalen broccoli in een ruime kom en voeg de rest van de ingrediënten toe
 • Kneed alles goed door elkaar totdat er een mooi, beetje nattig deeg ontstaat
 • Leg op een ovenplaat een vel bakpapier en verdeel hier het mengsel over (ongeveer 1/2 cm dik)
 • Plaats het in het midden van de oven voor 25 minuten
 • Laat het helemaal afkoelen en snijd het vervolgens in plakken van boterhamformaat
 • Ik kon er 6 plakken uithalen. Als je ze per twee eet dan kun je er drie keer mee doen.
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Hollands
Porties: 3
Door: Sven