Een lekkere fruitmoes maken van vers rood fruit die je kunt toevoegen aan je ontbijt van yoghurt of kwark of pap. Je maakt de fruitmoes voor meerdere dagen zodat je ’s ochtends minder lang in de keuken staat.

Vers fruit met kwark, wat noten pitten en zaden. Het is een van onze favoriete ontbijtjes. Maar met dat verse fruit kun je ook wat leuks doen. Je kunt er fruitmoes van maken. Zo combineer je verschillende soorten vers fruit tot een heerlijke moes waarvan je ’s ochtends een paar lepels door je kwark of yoghurt of havermoutpap roert. Leuk, lekker en gezond.

Vers rood fruit is gezond

Vers rood fruit bevat naast veel vitamines, mineralen en vezels ook andere belangrijke stoffen. Framboos bijvoorbeeld, is rijk aan de bijzondere stof ellagitannine. Deze stof kan ons lichaam moeilijk zelf aanmaken maar speelt een rol bij het reguleren van de bloedsuikerwaarde. Onderzoekers vermoeden ook dat de stof een kankerremmende werking heeft en daarnaast antiviraal en antibacterieel werkt in ons lichaam. Meer onderzoek is nodig om de effectiviteit te bewijzen.

Nog meer bijzondere stofjes vind je in bosbessen. Deze heerlijke bessen krijgen hun diep paarse kleur door anthocyanen. Een interessant onderzoek dat uitgevoerd is met muizen heeft aangetoond dat een deel van deze stof in de hersenen terechtkomt. Het verrassende was, dat bij de slimste muizen, de hoogste concentratie anthocyanen in de hersenen geconstateerd werd. Bij mensen is dit onderzoek nog niet uitgevoerd maar er wordt vermoed dat de stof ook bij mensen een rol speelt in de hersenen.

Fruitmoes maken

Verse fruitmoes maken is niet moeilijk. Je hebt er een keukenmachine, staafmixer of blender voor nodig. Omdat we de vezels en zo veel mogelijk vitaminen willen behouden, koken we de moes niet. Dit heeft als nadeel dat het beperkt houdbaar is. Je kunt de moes in een afgesloten schone glazen pot ongeveer 4 dagen in je koelkast bewaren. Zorg er voor dat je fruit vers en goed schoon is. Was je fruit van tevoren grondig.

Fruitmoes maken voor door de yoghurt

15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 6 porties

Dit heb je nodig

  • 100 gr Frambozen
  • 100 gr Blauwe bessen
  • 100 gr Rode bessen
  • 1 Banaan
  • 1 el Citroensap

Zo maak je het

  • Was het fruit zorgvuldig, pel de banaan
  • Pureer het fruit in de keukenmachine, blender of met de staafmixer
  • Bewaar in een afgesloten glazen pot in de koelkast
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Nederlands
Porties: 6
Door: Sven