Een heerlijke salade van groene asperges uit Nederland met knalrode trostomaatjes, knapperige walnoot, zachte feta kaas en fris zure balsamico azijn. Op en top gezondheid!

Groene asperges zijn gezond

Met een grote hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels mogen groene asperges zich tot de echte toppers rekenen. Ze zijn in het bijzonder rijk aan vitamine K. Met het eten van dit recept kom je per persoon aan bijna 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Vitamine K, ook wel fylochinon genoemd, is nodig voor de stolling van het bloed en voor de groei en het gezond houden van onze botten. Daarnaast bevattenĀ aspergesĀ veelĀ fytonutriĆ«nten, waaronder asparanine. FytonutriĆ«nten hebben in ons lichaam een ontstekingsremmende werking. Je zou denken dat de naam asperge ontleend is aan de stof asparanine. Maar hoe ver ik weet en kon vinden is er geen verband. Asperge komt van het Griekse woord asparagos.

Groene en witte asperges

In Noord-Europa zijn vooral de witte asperges erg populair. In deĀ Zuid-Europese landen de groene. Vooral in ItaliĆ« worden veel groene asperges gegeten. Toch zijn ook groene asperges in (juni/juli) van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Witte asperges groeien onder de grond en worden uit het licht gehouden. Groene asperges groeien boven de grond. Groene en witte asperges zijn beide erg goed rauw te eten. Maar kort wokken of even blancheren kan ook. Lang koken, zoals vroeger veel gedaan werd is niet nodig en erg zonde van de vitamines die daarmee verloren gaan.

Groene asperge salade met walnoot en feta

Gezonde salade van groene asperges met tomaatjes, walnoten en feta kaas
5 min
5 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 350 gr Groene asperges
  • 180 gr Kerstomaatjes
  • 50 gr Feta kaas
  • 20 gr Walnoten
  • 2 el Olijfolie
  • 1 el Balsamico azijn
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Vul de waterkoker en zet aan
  • Snijd aan de onderkant van de groene asperges ongeveer 4 cm weg
  • Snijd de rest in stukken van 4 cm en doe in een ruime kom
  • Giet het kokende water er overheen en laat 2 minuten staan
  • Halveer ondertussen de tomaatjes
  • Giet de asperges af en doe de tomaatjes bij de asperges in de kom
  • Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met peper en een klein beetje zout
  • Verdeel over twee borden en brokkel de feta kaas erover, verdeel de walnoten en maak het af met een scheutje balsamico azijn
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven