Een salade met groente is heel lekker, helemaal als je de groente stoomt. In deze salade stomen we de broccoli en peulen 5 minuten, hierdoor behouden de groenten veel vitamines en mineralen en zijn ze heel sappig van smaak met toch een lekkere bite. Het stoomvocht dat in de pan achterblijft gebruiken we voor de dressing. Zo haal je het maximale uit de groente voor dit gezonde salade recept.

Een gezonde salade maken is niet zo moeilijk, maar wat maakt een salade nu gezond? Groente, groente en groente. Groenten bevatten een scala aan vitamines en mineralen en groenten bevatten weinig calorieĆ«n. Om ervoor te zorgen dat je toch voldoende energie uit deze salade haalt, gebruiken we lekker veel groente: zo’n 500 gram per persoon! En we voegen een handje pecannoten toe. Die voorzien je van gezonde vetten. 

Een lekkere dressing met gerookt paprikapoeder

Nu klinkt het je misschien saai in de oren: een salade met groente en een klein handje noten. Maar dat is het zeker niet! De groenten zijn supersappig en bevatten veel smaak van zichzelf, maar het is de dressing die deze salade extra lekker maakt en het verandert van een berg groenten naar: een superlekkere en gezonde salade.

Het geheime ingrediĆ«nt voor de dressing is zoet, gerookt paprikapoeder. Gewoon te koop in de supermarkt, bijzonder van smaak en een must have voor in je kruidenla. Ben je bang dat je gerookt paprikapoeder maar Ć©Ć©n keer zult gebruiken? Bookmark dan onze website, want we gebruiken deze specerij vaker. Bijvoorbeeld om geroosterde amandelen mee te kruiden, een vegetarische stroganoff of chili sin carne te maken of om in de lekkerste gehaktballetjes te verwerken. 

De dressing voor deze broccolisalade bestaat uit extra vergine olijfolie, citroensap, een roze ui, kookvocht, zoet gerookt paprikapoeder en een beetje grove peper en zeezout. Maak de dressing als eerst, dan wordt de ui wat zachter en minder scherp van smaak. 

Broccoli stomen, hoe lang moet dat voor het beste resultaat?

Broccoli stoom je 5 minuten.
Doe een klein laagje water in een pan en breng dit aan de kook. Doe de gesneden en gewassen groente in een metalen vergiet en hang dit in de pan. Doe de deksel op de pan en laat de groente in zo’n 5 minuten gaar stomen. De groente mag niet in het water hangen, je gebruikt dus echt een klein laagje water. De hete stoom die verdampt tijdens het koken, stoomt de groente gaar. Doordat je de deksel op de pan houdt, kan het vocht niet ontsnappen en blijft in de pan circuleren. Het resultaat is supersappige, gare groente, mooi van kleur en optimaal van smaak.

Salade met groente

Een lekkere en gezonde salade met gestoomde broccoli en peultjes  
5 min
10 min
15 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr broccoli
  • 200 gr peulen
  • 1 paprika - rood
  • 1 paprika - geel
  • 2 tomaten
  • 50 gr pecannoten
Voor de dressing
  • 1 ui - roze
  • 3 el olijfolie - extra vergine
  • 1 el citroensap
  • 1 el kookvocht
  • 1 tl paprikapoeder - zoet, gerookt

Zo maak je het

  • snijd de broccoli in roosjes, breng een laagje water in een pan aan de kook,
    doe de broccoli in een metalen vergiet en hang dit in de pan, doe een deksel op de pan
    stoom de broccoli in 5 minuten gaar
  • snijd intussen de boven en onderkant van de peulen en verwijder eventuele draden
    haal de broccoli uit het vergiet en doe de peulen erin, stoom de peulen in 5 minuten gaar
  • snipper de ui voor de dressing en meng met de olijfolie, het citroensap, kookvocht en paprikapoeder in een schaaltje
  • snijd vervolgens de paprika’s en tomaten in blokjes
  • meng de gestoomde en gesneden groenten in een schaal, voeg de dressing en de pecannoten toe en schep alles goed door elkaar zodat de dressing gelijkmatig verdeeld is
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Nederlands
Porties: 2 personen
Door: Jennifer