Je eigen gekruide noten maken is heel erg eenvoudig. Met deze vijf recepten tover je binnen een uur geweldige party snacks op tafel. De recepten die we bedacht hebben zijn onze voorzetjes maar je kunt zelf naar hartelust je eigen recepten voor gekruide noten bedenken. Houd je aan een paar simpele basisregels en verras iedereen met deze heerlijke noten.

Vind jij het ook altijd zo heerlijk ruiken als je langs een notenwinkeltje loopt? Goed nieuws! Want zo ruikt jouw keuken en huiskamer ook als je met deze recepten aan de slag gaat.

Belangrijk bij het roosteren van noten

Noten zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten zijn kwetsbaar en oxideren snel. Vooral als je ze gaat verwarmen. Zorg er daarom voor dat je oven niet boven de 175 graden uitkomt. Het wordt vaak ‘roosteren’ of ‘branden’ van noten genoemd maar eigenlijk laten we ze kort zweten in de oven waardoor er een wat olie vrij komt. Als de noten uit de oven komen zijn de een beetje slap en taai. Als ze afgekoeld zijn worden ze weer lekker knapperig.

Je kunt op twee verschillende manieren de kruiden aan de noten toevoegen.

  1. de noten zonder toevoegen van olie of kruiden verwarmen in de oven en direct als ze er uitkomen de kruiden toevoegen. Door het verwarmen vormt zich een klein laagje olie aan de buitenkant van de noten waar de kruiden op blijven zitten. (werkt minder goed met verse kruiden)
  2. De noten eerst voorzien van kruiden en een klein beetje toegevoegd olie (zodat de kruiden blijven plakken) en ze vervolgens verwarmen in de oven.

Wij vinden de tweede manier het lekkerst. De kruiden trekken beter in de noten. Wil je geen extra olie toevoegen dan kun je beter voor de eerste manier kiezen. Let dan wel op dat verse kruiden als rozemarijn een beetje bitter zijn als je ze onverwarmd eet. Dus minder lekker.

Recept gekruide noten maken

De hoeveelheid zout hebben we niet exact omschreven. Wij houden er van om het niet te zout te maken, maar smaken verschillen enorm. Proef de noten voordat je ze in de oven plaatst of je ze lekker vind en ze genoeg zout bevatten.

De noten kun je na het verwarmen het beste helemaal laten afkoelen. Bewaar ze vervolgens in een afgesloten trommel dan blijven ze nog dagen goed.

Walnoten met kaneel en honing

Wat heb je nodig:

  • walnoten – 150 gram
  • kaneel – 1 theelepel
  • honing – 1 eetlepel
  • zout – naar smaak
  • olie – 1/2 eetlepel

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat
  2. Doe de noten in een ruime kom, voeg de olie, de kaneel en het zout toe en schep door elkaar
  3. Verdeel de noten over de bakplaat en schuif in de oven voor 7 minuten
  4. Schep de noten om en verwarm normaals 7 minuten in de oven
  5. laat de noten op de bakplaat minimaal een uur afkoelen
  6. Serveer de walnoten met een schaaltje honing als dip

Amandelen met gerookte paprikapoeder

Wat heb je nodig:

  • amandelen – 175 gram
  • gerookte paprikapoeder – 1 theelepel
  • zout – naar smaak
  • olie – 1/2 eetlepel

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat
  2. Doe de noten in een ruime kom, voeg de olie, de gerookte paprikapoeder en het zout toe en schep door elkaar
  3. Verdeel de noten over de bakplaat en schuif in de oven voor 7 minuten
  4. Schep de noten om en verwarm normaals 7 minuten in de oven
  5. laat de noten op de bakplaat minimaal een uur afkoelen

Hazelnoten mat cacao

Wat heb je nodig:

  • hazelnoten – 175 gram
  • cacao – 2 theelepels
  • zout – naar smaak
  • olie – 1/2 eetlepel

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat
  2. Doe de noten in een ruime kom, voeg de olie, de cacao en het zout toe en schep door elkaar
  3. Verdeel de noten over de bakplaat en schuif in de oven voor 7 minuten
  4. Schep de noten om en verwarm normaals 7 minuten in de oven
  5. laat de noten op de bakplaat minimaal een uur afkoelen

Cashewnoten met rozemarijn

Wat heb je nodig:

  • cashewnoten – 200 gram
  • rozemarijn – 2 takjes
  • zout – naar smaak
  • olie – 1/2 eetlepel

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat
  2. Ris de blaadjes rozemarijn van de takjes en hak ze zo fijn mogelijk
  3. Doe de noten in een ruime kom, voeg de olie, de rozemarijn en het zout toe en schep door elkaar
  4. Verdeel de noten over de bakplaat en schuif in de oven voor 7 minuten
  5. Schep de noten om en verwarm normaals 7 minuten in de oven
  6. laat de noten op de bakplaat minimaal een uur afkoelen

Pecannoten met cayennepeper

Wat heb je nodig:

  • pecannoten- 150 gram
  • cayennepeper – 1 theelepel
  • zout – naar smaak
  • olie – 1/2 eetlepel

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat
  2. Doe de noten in een ruime kom, voeg de olie, de cayennepeper en het zout toe en schep door elkaar
  3. Verdeel de noten over de bakplaat en schuif in de oven voor 7 minuten
  4. Schep de noten om en verwarm normaals 7 minuten in de oven
  5. laat de noten op de bakplaat minimaal een uur afkoelen