Hij ziet eruit als tomatensoep, maar in deze pompoen- bietensoep is geen tomaat te vinden. Door de oranje kleur van de pompoen en de paarse kleur van biet kleurt de soep prachtig diep rood. De smaak is echter helemaal anders en verrassend lekker. Aardse volle smaken, een licht zoet tintje in de verte van de pompoen en een pittig randje van de gember. Daarbij voegen we kaneel toe, vers gemalen peper, peterselie en geroosterde pompoenpitjes. Lekker hoor!

Het is echt smullen van deze soep. Ik ben sowieso een fan van bieten en gebruik ze graag in salades. Maar ook in soepen zijn ze perfect te gebruiken. Het was gisterenochtend erg koud buiten en het bracht me op het idee om een soep te maken waar je het lekker warm van krijgt. De bieten / gember combinatie is hier erg geschikt voor. En na het ritje op de fiets naar de supermarkt zonder handschoenen kreeg ik er steeds meer zin in. Het is nog herfst, maar met -6 graden ‘s ochtends vroeg op de thermometer voelt het toch echt als winter. Wel heerlijk om ‘s ochtends die koude droge lucht diep op te snuiven. Ik krijg direct zin in de wintersportvakantie :-)

Medicinale eigenschappen van gember

Gember is een bijzonder product. Het wordt van oudsher gebruikt door Aziatische landen. Hoe lang het daar al gebruikt wordt heb ik niet kunnen achterhalen maar het gaat terug tot ver voor de jaartelling. In Europa heeft gember zijn intrede gedaan in de middeleeuwen. De handelsroutes werden beheerd door de Arabieren, die hoge belastingen rekenden. Gember was hierdoor schaars en erg duur. Pas na de oprichting van de VOC in 1602 werd gember beter beschikbaar in grote delen van West Europa.

Er zijn veel studies gedaan naar de medicinale eigenschappen van gember. Enkele bewezen eigenschappen:

Pompoen- bietensoep met gember

Verwarmende soep van pompoen en biet met gember en peterselie
10 min
20 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Ui
  • 15 gr Kokosolie
  • 1 kg Pompoen
  • 3 tenen Knoflook
  • 30 gr gember - vers
  • 600 ml Kippenbouillon
  • 2 tl Kaneel
  • 500 gr Voorgekookte bieten
  • 20 gr Pompoenpitten
  • Peper en zout - naar smaak
  • 3 takjes Peterselie - vers

Zo maak je het

  • Snipper de ui en bak deze 5 minuten in de kokosolie
  • Was de pompoen, snijd doormidden, verwijder de zaadlijsten en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes
  • Voeg de gesneden pompoen toe en bak 2 minuten mee
  • Snipper de knoflook en de gember en voeg deze samen met de bouillon en de kaneel toe
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen
  • Snijd ondertussen 2/3 van de voorgekookte biet in grove stukken en voeg na dat de 10 minuten om zijn toe aan de soep. Laat nog 5 minuten zachtes koken
  • Snijd de andere rode biet in kleine blokjes en rooster in een pan de pompoenpitten totdat ze lichtbruin zijn
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel wat extra zout
  • Serveer de soep met de blokjes rode biet, geroosterde pompoenpitten en een takje verse peterselie
Print dit recept
Recept: Soep
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven
test