Pompoen- bietensoep met gember
Hij ziet eruit als tomatensoep, maar in deze pompoen- bietensoep is geen tomaat te vinden. Door de oranje kleur van de pompoen en de paarse kleur van biet kleurt de soep prachtig diep rood. De smaak is echter helemaal anders en verrassend lekker. Aardse volle smaken, een licht zoet tintje in de verte van de pompoen en een pittig randje van de gember. Daarbij voegen we kaneel toe, vers gemalen peper, peterselie en geroosterde pompoenpitjes. Lekker hoor!
Het is echt smullen van deze soep. Ik ben sowieso een fan van bieten en gebruik ze graag in salades. Maar ook in soepen zijn ze perfect te gebruiken. Het was gisterenochtend erg koud buiten en het bracht me op het idee om een soep te maken waar je het lekker warm van krijgt. De bieten / gember combinatie is hier erg geschikt voor. En na het ritje op de fiets naar de supermarkt zonder handschoenen kreegĀ ik er steeds meer zin in. Het is nog herfst, maar met -6 graden ’s ochtends vroeg op de thermometer voelt het toch echt als winter. Wel heerlijk om ’s ochtends die koude droge lucht diep op te snuiven. Ik krijg direct zin in de wintersportvakantie :-)
Medicinale eigenschappen van gember
Gember is een bijzonder product. Het wordt van oudsher gebruikt door Aziatische landen. Hoe lang het daar al gebruikt wordt heb ik niet kunnen achterhalen maar het gaat terug tot ver voor de jaartelling. In Europa heeft gember zijn intrede gedaan in de middeleeuwen. De handelsroutesĀ werden beheerd door de Arabieren, die hoge belastingen rekenden. Gember was hierdoor schaars en erg duur. Pas na de oprichting van de VOC in 1602 werd gember beter beschikbaar in grote delen van West Europa.
Er zijn veel studies gedaan naar de medicinale eigenschappen van gember. Enkele bewezen eigenschappen:
- Gember onderdrukt misselijkheid en braken. Het gaat misselijkheid tegen bij mensen die een chemotherapie ondergaan, bij vrouwen die last hebben van misselijkheid tijdens het menstrueren en tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Zelf heb ik ervaren dat gemberpillen helpen tegen zeeziekte.Ā [Effect of Zingiber officinale R. rhizomes (ginger) on pain relief in primary dysmenorrhea: a placebo randomized trial]
- Gember werkt ontstekingsremmend en onderdrukt pijn. [Effect of Zingiber officinale R. rhizomes (ginger) on pain relief in primary dysmenorrhea: a placebo randomized trial]
- Gember heeft een positieve invloed op diabetes. Gember stimuleert de afgifte van insuline en werking van insuline. Daarbij helpt het de insulinegevoeligheid van de cel te verhogen waardoor spier- en vetweefsel glucose beter toelaten. De bloedsuikerspiegel kan hierdoor beter stabiel gehouden worden. Gember stimuleert de glucose- en vetstofwisseling in de cel en heeft daardoor een positief effect op mensenĀ die hun vetpercentage willen verlagen. Een lager vetpercentage helpt indirect om diabetes tegen te gaan. [Preventive and Protective Properties of Zingiber officinale(Ginger) in Diabetes Mellitus, Diabetic Complications, and Associated Lipid and Other Metabolic Disorders: A Brief Review]
- Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenfunctie bij gezonde vrouwen van middelbare leeftijd verbetert door het gebruik van gember. Een aantal stoffen in gember zorgt voor de aanmaak van extra neurotransmitters.Ā [Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women]
Pompoen- bietensoep met gember
Dit heb je nodig
- 1 Ui
- 15 gr Kokosolie
- 1 kg Pompoen
- 3 tenen Knoflook
- 30 gr gember - vers
- 600 ml Kippenbouillon
- 2 tl Kaneel
- 500 gr Voorgekookte bieten
- 20 gr Pompoenpitten
- Peper en zout - naar smaak
- 3 takjes Peterselie - vers
Zo maak je het
- Snipper de ui en bak deze 5 minuten in de kokosolie
- Was de pompoen, snijd doormidden, verwijder de zaadlijsten en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes
- Voeg de gesneden pompoen toe en bak 2 minuten mee
- Snipper de knoflook en de gember en voeg deze samen met de bouillon en de kaneel toe
- Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen
- Snijd ondertussen 2/3 van de voorgekookte biet in grove stukken en voeg na dat de 10 minuten om zijn toe aan de soep. Laat nog 5 minuten zachtes koken
- Snijd de andere rode biet in kleine blokjes en rooster in een pan de pompoenpitten totdat ze lichtbruin zijn
- Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel wat extra zout
- Serveer de soep met de blokjes rode biet, geroosterde pompoenpitten en een takje verse peterselie
heerlijke soep, verrassend anders, was ik wel aan toe na een superoogst butternut;)
voel het recept toe aan m’n favourieten
Hoi Astrid,
Wat leuk om te horen! Fijn dat het gesmaakt heeft :-)
Groetjes, Jennifer
Verrassend lekker!!!
Ik ga meer recepten van je uitproberen
dit is echt een toprecept. voor pittig heb ik er nog een klein stukje rode peper bijgedaan, HEERLIJK!
Dankje! Fijn dat het gesmaakt heeft. Goede tip van de peper :-)
Superlekker. Bedankt voor ’t recept. Vooral met gember. Tip: Laos ipv gember kan ook.
Welke pompoensoort gebruik je? Flespompoen?
En moet ik de pompoen schillen?
Vegetarisch? Met kippikbouillon?
Hahah, domme fout zeg. Ik heb het direct aangepast :-) Dank voor het melden!
Net gemaakt en hij is lekker!!
Gelukkig! ;-)
Graag zou ik weten hoeveel koolhydraten de soep bevat?
Hoi Emmy,
De soep bevat in totaal 45gram koolhydraten. Per portie kom je op 22,5gram.
Maar 20 gram pompoen?
Nee, dat zou wel erg weinig zijn. Ik denk dat je gekeken hebt bij pompoenpitten haha. Dat moet 20 gram zijn. Bij pompoen staat 1kg ;-)
Hahahaha…oeps. Leek me al zo weinig ;)