Lekker! Chips van rode bieten uit de oven! Simpel en leuk om te maken. Door de biet op lage temperatuur te laten ‘uitdrogen’ en krokant te bakken in de oven met een beetje olijfolie en zeezout, krijg je heerlijk krokante chipjes die nog voedzaam zijn ook. Een geslaagd experiment, deze bietenchips en echt iets voor de zondagmiddag.

Voordat je begint: wil je geen rode handen, gebruik dan plastic handschoentjes of zakjes als je de bieten schilt en op de bakplaat legt. Want de rode kleur trekt in je handen en je krijgt het er bijna niet van af! Deze bietenchipjes worden zo krokant doordat je dunne plakjes snijdt. Dat kun je doen met een keukenmachine of een mandoline. Met een kaasschaaf worden de plakjes eigenlijk te dik. Daarna hebben we de plakjes afgedept om alvast wat vocht te verwijderen. We hebben de chipjes 20 minuten in de oven laten uitdrogen op 150 graden, daarna omgedraaid en in nog eens 20 minuten krokant gebakken. Even laten afkoelen en je chips is klaar om gegeten te worden. Super knapperig en lekker van smaak! Hoe dunner je bietplakjes zijn, hoe sneller ze krokant worden. Blijf er wel bij want je wilt niet dat ze verbranden. Wij hebben twee flinke bieten gebruikt voor een portie chips voor twee personen. We hebben dit in twee ladingen afgebakken. Je kunt de bietplakken tegen elkaar aanleggen op de bakplaat want ze gaan nog flink krimpen. En vergeet niet om de bakplaat in te smeren met een eetlepel olijfolie en vervolgens nog een halve eetlepel olijfolie en een beetje zeezout over de bietenplakjes te gieten/strooien. Wij vinden deze bietenchipjes echt een aanrader! We hebben ook wel eens groente chips gekocht, maar die vonden we eigenlijk veel minder lekker dan deze zelf gemaakte bietenchips.

Bietenchips als verantwoord tussendoortje

We eten bijna geen chips, maar als we er trek in hebben, dan kiezen we voor naturel chips of voor naturel doritos met zelf gemaakte guacamole om in te dippen. Die laatste is super voedzaam door de dip, de chips zelf zijn wat minder voedzaam helaas. Daarnaast vinden we het wel fijn dat deze naturel varianten geen smaakversterkers en/of suiker bevatten. Maar met een portie chips krijg je nog altijd een flinke hoeveelheid zout binnen. We krijgen met ons dagelijkse voeding al meer zout binnen dan we denken. Door zelf chips te maken heb je in de hand hoeveel zout je eraan toevoegt. Daarbij frituur je de chips niet, maar bak je de bietenchips in de oven. Dat scheelt vet. En tot slot bevatten bieten een mooi scala aan belangrijke voedingsstoffen. Natuurlijk gaat een percentage van die stoffen verloren bij het bakken van de bieten, maar ze verdwijnen lang niet allemaal. En de smaak, niet onbelangrijk, is super goed!

Bietenchips

55 min
55 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 2 rode bieten - rauw
 • 3 el Olijfolie
 • 1/2 tl Zeezout

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor op 150 graden
 • Schil de bieten
 • Snijd de bieten in hele dunne plakjes met een keukenmachine of een mandoline en dep ze af met keukenpapier
 • Verdeel een eetlepel olijfolie over een bakplaat en leg de bietenplakjes naast elkaar op de bakplaat (je hebt geen bakpapier nodig)
 • Verdeel een 1/2 eetlepel olijfolie over de bietenplakjes en verdeel dit gelijkmatig met bijvoorbeeld een kwast
 • Bak de bietenplakjes 20 minuten, ze moeten al een beetje gaan krullen
 • Draai de bietenchips om en bak ze in nog eens 15 - 20 minuten knapperig
 • Laat de chips even afkoelen op een blaadje keukenpapier, ze worden nu nog knapperiger

Tip

Je kunt de chips ongeveer twee dagen afgekoeld bewaren in een afgesloten bakje, maar liever eet je ze gelijk op, dan zijn ze het lekkerst. Wij hebben de chipjes in twee keer afgebakken, omdat het niet allemaal op de bakplaat paste, per lading hebben we 1,5 eetlepel olijfolie en 1/4 theelepel zeezout gebruikt.
Print dit recept
Recept: gezonde snack, Snacks, tussendoortje
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Jennifer