Dit simpele recept voor gezonde appelkoeken is erg lekker. Ze zien er waarschijnlijk anders uit dan je normaal zou verwachten als je aan appelkoeken denkt. Des te leuker vinden wij!

Gezonde appelkoeken

Onze appelkoeken zijn écht gezond! In tegenstelling tot veel andere recepten, waar veel bloem en suiker wordt gebruikt, of alternatieve suikervervangers zoals appelstroop of appelmoes. Voor het maken van deze koeken gebruiken we alleen maar pure ingrediënten. Deze appelkoeken zijn een gezonde snack. De ongezouten amandelen en walnoten voegen een flinke portie vitamines, mineralen en vezels toe. Maar laten we zeker de gezonde vetten niet vergeten. Daar zijn noten zeer rijk aan. Ook de pindakaas die we gebruiken voegt vitamines, mineralen, gezonde vetten en eiwitten toe. We gebruiken trouwens de pindakaas, zonder nootjes, van de Lidl. Deze is goed betaalbaar en qua samenstelling hetzelfde als het alom bekende pindakaasmerk ;-) Aan beide wordt geen suiker toegevoegd. De varianten met stukjes noot en de light varianten bevatten veel toegevoegde suiker, vulmiddelen en andere rommel, die kun je beter niet gebruiken. Je kunt natuurlijk ook je pindakaas zelf maken. Het recept vind je hier. De appel zelf is ook een gezond voedingsmiddel. Appels bevatten veel vezels en vitamines. Vooral veel vitamine C en pectine. Pectine is een in water oplosbare vezel die zich in de appel vooral vlak onder de schil bevindt. Pectine bevorderd een soepele stoelgang. En dan natuurlijk de chocolade. We gebruiken 85% pure chocolade. Deze bevat weinig suiker en veel cacao. Cacao is een bron van antioxidanten en mineralen.

Recept appelkoeken

Het recept voor deze appelkoeken kun je bijna geen ‘recept’ noemen. Ze zijn binnen 5 minuten klaar! Het klokhuis van de appel moet je even uitboren met een appelboor. Heb je die niet, dan kun je de appel ook eerst in plakken snijden en vervolgens met een aardappelschilmesje het harde gedeelte van de appel verwijderen. De noten kun je vermalen in een keukenmachine. Maar het kan ook zonder. Pak een schone theedoek en leg de noten in het midden. Vouw de theedoek dicht en sla met een stevig voorwerp op de noten, een deegroller bijvoorbeeld. Voor dit recept gebruiken we geen oven. De pindakaas zorgt ervoor dat de noten blijven plakken. Zo ontstaat er een heerlijke appelkoek. Met dit recept kun je, afhankelijk van de grootte van de appel, 5 tot 6 koeken maken.

Gezonde appelkoeken | No bake

5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Flinke appel - naar keuze
  • 20 gr Amandelen
  • 20 gr Walnoten
  • 10 gr Pindakaas
  • 5 gr Pure chocolade - 85%

Zo maak je het

  • Boor het klokhuis uit de appel
  • Snijd de appel in plakken van een halve cm dik
  • Besmeer de appel met een laagje pindakaas
  • Hak de noten fijn en verdeel deze over de appels, druk licht aan
  • Rasp de pure chocolade over de koeken
Print dit recept
Recept: Dessert, gezonde snack, Toetje, tussendoortje
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven