Zelf pindakaas maken is makkelijker dan je denkt! Je hebt slechts ongezouten pinda’s en een beetje pindaolie (arachideolie) nodig. Maar waarom zou je zelf pindakaas maken? Simpel: het bevat géén toegevoegd suiker.

Per 100 gram pindakaas wordt in sommige light-varianten 27 gram suiker toegevoegd. Met light wordt bedoeld: minder vet, maar daar staat tegenover dat er heel veel extra suiker aan wordt toegevoegd. Niet echt “light” lijkt mij ;-). Want te veel aan suiker wordt door je lichaam gewoon opgeslagen als vet. Je kunt dus veel beter de gezonde vetten van de pinda’s zelf binnenkrijgen dan de extra toegevoegde suiker. De vetten uit de pinda’s zijn enkelvoudig onverzadigd (omega 9) en goed voor hart en bloedvaten. Deze vetten verlagen het LDL cholesterolgehalte in het bloed. Naast de gezonde vetten bevatten pinda’s vitamine E, B3, B9 en belangrijke eiwitten waaronder trypofaan. Trypofaan is in het lichaam nodig voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die belangrijk is voor het emotionele welzijn.

Er zijn ook suikervrije pindakazen te koop maar zelf pindakaas maken is veel leuker én goedkoper. Deze zelf gemaakte pindakaas is natuurlijk ook smeuïg tot de bodem ;-). Arachideolie (dit is olie gewonnen uit pinda’s) koop je in de supermarkt. Wij hebben een fles bij de Jumbo gekocht.

Zelf pindakaas maken

Wist je dat pinda's peulvruchten zijn en geen noten?
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Pinda - ongezouten
  • 4 el Arachideolie - pindaolie
  • 1 tl Zout

Zo maak je het

  • Doe de pinda's, het zout en de arachideolie in de keukenmachine
  • Mix het tot een glad geheel of laat wat er wat stukjes in als je van pindakaas met stukjes noot houdt
  • Lepel de pindakaas uit de blender en stop in een glazen pot met goed afsluitbare deksel (bijvoorbeeld een oude en schoongemaakte pindakaas pot uit de supermarkt)
  • Met de restjes in de blender kun je gelijk een notenbroodje :-)
  • Bewaar de pindakaas in de koelkast, roer even door de pindakaas voordat je er een broodje of cracker mee smeert
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Hollands
Door: Sven