We hebben al eens eerder venkel gebruikt voor het recept gegrilde venkel. We zagen het laatst in de supermarkt liggen en besloten er weer eens wat mee te doen.

Venkel heeft een bijzondere en frisse smaak die doet denken aan anijs. Deze spinazie salade met venkel krijgt hierdoor een fris en zomers tintje. We gebruiken een halve venkel, verse spinazie, avocado, olijven, pijnboompitten en verse basilicum. Het maken van een spinazie salade is eigenlijk heel erg makkelijk. De meeste verse spinazie die je in de winkel koopt is gewassen en klaar voor gebruik. Spinazie en venkel zijn rijk aan ijzer maar vooral kalium komt in beide groente in grote hoeveelheden voor. Kalium is een belangrijk mineraal dat in het lichaam een grote rol speelt bij het op peil houden van de bloeddruk. Waar natrium (zout) de bloeddruk verhoogt, verlaagt kalium juist de bloeddruk. Het zijn mineralen die een tegenovergesteld effect hebben in ons lichaam. Omdat we in ons huidig voedingspatroon vaak te veel zout binnenkrijgen en hierdoor veel mensen last hebben van een te hoge bloeddruk, is het verstandig om een kaliumrijk dieet te volgen. Deze spinazie salade met venkel gaat je daar zeker bij helpen.  [box type=ok]Wist je dat tekenfilmheld Popeye in het leven is geroepen om spinazie in de Verenigde Staten te promoten? Er werd aangenomen dat spinazie een extreem hoog ijzergehalte heeft. Popeye zou hierdoor erg sterk worden. Later bleek dat door het verkeerd plaatsen van een komma, het ijzergehalte een stuk lager uit kwam dan werd gedacht. Spinazie bevat een flinke hoeveelheid ijzer maar lang niet zoveel als bijvoorbeeld erwten of bruine bonen.  [/box]

Spinazie salade met venkel

15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 100 gr Spinazie
  • 100 gr Venkel
  • 1 Avocado
  • 10 Zwarte olijven
  • 30 gr Pijnboompitten
Voor de dressing
  • 3 el Olijfolie
  • 1 el Citroensap
  • 10 blaadjes Basilicum
  • 1 tl Knoflookpoeder
  • 1 tl Peper
  • 1 snufje Zout

Zo maak je het

  • Verdeel de spinazie over twee borden (of leg in een schaal)
  • Snij de venkel in reepjes
  • Snij de avocado in plakken
  • Snij de olijven doormidden
  • Verdeel de venkel, avocado en olijven over de salade
  • Snij de basilicum klein en meng in een schaaltje met de ingrediënten voor de dressing
  • Druppel de dressing over de salade
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer