Chips, koek en gebak op een verjaardag of feestje? Dat kan. Maar misschien vind je het leuk om wat verantwoorders te serveren aan je gasten. Deze courgette rolletjes zijn de oplossing. Eenvoudig te maken, lekker hartig van smaak en nog gezond ook. Voor ons is dit de ideale party snack! Maar ook erg leuk als voorgerechtje :-)

Courgette rolletjes van rauwe courgette

De courgette gebruiken we rauw. Je kunt ze op die manier prima eten, net als een komkommer zijn ze lekker knapperig. Het maakt het recept ook super snel omdat je de plakjes niet hoeft te grillen. Je schaaft simpel met een kaasschaaf dunne plakken van de courgette. Plakje ham erin, beetje ricotta kaas en geroosterde pijnboompitjes erop en rollen maar. Met een satéprikker houd je het een beetje bij elkaar en mensen kunnen het daarmee eenvoudig van het bordje of plankje pakken. Vergeet je gasten vooral niet te vertellen hoe verantwoord ze bezig zijn door deze courgette rolletjes te eten in plaats van chips, taart of koek.

Ricotta kaas

Ricotta is een Italiaanse kaas gemaakt van koemelk. Ik vind hem een beetje zoetig van smaak. Hij combineert daardoor erg goed met de zoute ham. De kaas dank zijn naam aan de manier waarop hij bereid wordt. Ricotta betekent ‘opnieuw’ gekookt. Het klinkt een beetje vreemd om kaas te koken. Maar dat is het niet. Ricotta wordt namelijk niet gemaakt van de wrongel, maar van de wei. Wei is het restproduct bij de bereiding van kaas. Omdat ze in het vroege Italië niet wisten wat ze hiermee aanmoesten zijn ze ermee gaan experimenteren. Ze ontdekte dat als je de wei kookt, het eiwit albumine er voor zorgt dat het gaat samenklonteren, net als bij wrongel gebeurt als je kaas maakt. Zo ontstond er een een nieuwe soort zachte kaas die gemaakt wordt van wei. Maar dan eigenlijk geen kaas, want dat wordt gemaakt van de wrongel, dus gewoon ricotta.

Party snack! Courgette rolletjes met Parmaham

Lekker snack voor op je feestje op verjaardag
15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Courgette
  • 10 plakjes Parmaham
  • 150 gr Ricotta
  • 20 gr Pijnboompitjes
  • Peper - Naar smaak

Zo maak je het

  • Was de courgette en schil deze met de kaasschaaf in de lengterichting in dunne plakken
  • Leg een plak voor je neer en leg daar een plakje Parmaham op (vouw hem een beetje dubbel zodat hij mooi op het plakje courgette past)
  • Schep een beetje ricotta op het begin en strooi er wat pijnboompitjes over
  • Rol de courgette op en zet het rolletje vast met een prikker en bestrooi met vers gemalen peper
Print dit recept
Recept: Snack
Keuken: Hollands
Porties: 10
Door: Sven