Carpaccio, te vinden op veel menukaarten, wie lust het niet. Ik ben er fan van. De smaak van het rauwe vlees vind ik heerlijk. Rauw vlees wordt afgeraden voor zwangere vrouwen. En daarom heb ik een variant gemaakt van rode biet. Erg lekker en erg gezond.

Carpaccio wordt afgeraden voor zwangere vrouwen omdat rauw vlees besmet kan zijn metĀ een ziekmakende E. colli bacterie. In onze darmen leven honderden verschillende E. colli bacteriĆ«n. Ze helpen ons voedsel verteren. Een aantal varianten producerenĀ de giftige stof shigatoxine die vervelende ziekteverschijnselen met zich meebrengt. Vooral zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met een verlaagde weerstand hebben meer last van de gevolgen van de bacterie en moeten rauw vlees daarom vermijden. De schadelijke E. colli bacterie gaat dood boven de 65 graden. Als je rundvlees gaart en nog een beetje rood van binnen wil houden, kan dat. Maar zorg wel voor een kerntemperatuur van rond de 70 graden om zeker te zijn dat het veilig is. Je kunt dit meten met een vleesthermometer.

Omdat carpaccio dus volledig rauw gegeten wordt mag Jennifer het niet eten. Rode bieten leken mij het beste alternatief. Eigenlijk heb ik er gewoon een bietensalade van gemaakt maar van de bieten geen blokjes gesneden maar flinterdunne plakjes met een mandoline. Het bord vervolgens opgemaakt als een carpaccio. Super leuk ziet het er uit en voor zwangere vrouwen helemaal veilig.

Een pluk aangemaakte rucola, geitenkaas, sinaasappel en geroosterde pompoenpitten maken de bietencarpaccio helemaal af. Het gerecht staat snel op tafel. Eet smakelijk!

Vegetarische carpaccio van rode biet

Heerlijke vegetarische variant van de bekende carpaccio
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 rode bieten - voorgekookt
  • 30 gr Rucola
  • 40 gr Geitenkaas
  • 1 Sinaasappel
  • 10 gr Pompoenpitten
  • 1 el Olijfolie
  • Peper en zout - Naar smaak

Zo maak je het

  • Rooster de pompoenpitten in een droge pan op hoog vuur totdat ze goudbruin zijn
  • Doe de rucola in een kom en schenk er de olijfolie overheen, breng op smaak met peper en zout
  • Snijd dunne plakjes van de rode bieten met een mandoline of een mes en verdeel ze over twee platte borden
  • Verdeel de rucola erover
  • Schil de sinaasappel, snijd in kleine stukjes en verdeel samen met de geitenkaas en de pompoenpitten over de bietencarpaccio
Print dit recept
Recept: Voorgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven