Lekker bakken in de winter! En dan ook nog deze verantwoorde winter walnoot koekjes van havermout. Smullen maar! Niet allemaal tegelijk opeten hoor ;-) De koekkruiden geven deze walnoot koekjes een heerlijke smaak. En tijdens het bakken gaat je huis heerlijk ruiken.

Walnoot koekjes zijn gezond

Walnoten hebben we nog niet eerder gebruikt in een koekjesrecept. Vreemd eigenlijk want walnoten zijn zonder twijfel een van de gezondste noten die er bestaan. Walnoten bevatten bijzonder veel onverzadigde vetten en die zijn erg belangrijk voor ons. Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed. Cholesterol in het algemeen heeft, mede door de margarine reclames, een slechte reputatie, en dat is jammer. Cholesterol is heel erg belangrijk. Zo is cholesterol nodig voor de opbouw van celmembramen, de buitenste laag van elke cel in ons lichaam. Veel belangrijke hormonen waaronder: testosteron, oestrogeen, progesteron en cortisol hebben cholesterol nodig om aangemaakt te kunnen worden. Cholesterol is nodig om de in vet oplosbare vitamines K, A, D en E te kunnen opnemen. Daarnaast is cholesterol nodig voor de aanmaak van vitamine D via de huid onder invloed van UV-straling. Ons lichaam kan niet zonder cholesterol. We hebben het nodig.

Een te hoge cholesterolspiegel wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekte, echter wordt de hoeveelheid cholesterol in ons bloed maar voor een klein deel bepaald door wat we binnenkrijgen via onze voeding. Het is genetisch bepaald hoeveel cholesterol je lever aanmaakt. Als je weet dat er in jouw familie verhoogd cholesterol voorkomt, dan is het raadzaam voorzichtig om te gaan met producten die veel cholesterol bevatten zoals eieren en verzadigde vetten. (Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat dat het eten van verzadigd vet je cholesterolspiegel niet verhoogd.) Het eten van vetrijke noten zoals walnoten, is in het geval van een te hoge cholesterolspiegel juist goed. Deze verlagen het schadelijke cholesterol en verhogen het goede cholesterolgehalte in ons bloed.

Walnoot koekjes maken

Het maken van deze walnoot koekjes is een fluitje van een cent. Het bakken ervan is wat ingewikkelder. Koekjes met havermout blijven meestal wat nattig van binnen. Dat wilde ik deze keer voorkomen. Ik heb de walnoot koekjes daarom eerst 10 minuten per kant gebakken en vervolgens nog 10 minuten gebakken op een een lagere oventemperatuur met de ovendeur een klein beetje open. Zo kan meer vocht ontsnappen en worden de koekjes krokanter.

Winter walnoot koekjes met havermout

Dit recept is goed voor ongeveer 25 tot 30 walnoot koekjes
15 min
30 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 25 porties

Dit heb je nodig

 • 200 gr Walnoten
 • 250 gr Havermout
 • 1 el Koekkruiden
 • 2 tl Bakpoeder
 • 2 Bananen
 • 100 gr Rozijnen

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor op 200 graden
 • Hak de walnoten fijn in de keukenmachine
 • Doe ze in een ruime kom en voeg er de havermout, kruiden en bakpoeder aan toe
 • Pel de bananen en stop ze samen met de rozijnen in de keukenmachine, maal ze fijn tot een dikke pasta
 • Giet de pasta in de kom en kneed met je handen tot een mooi beslag
 • Leg een vel bakpapier op de bakplaat
 • Rol balletjes van het beslag van ongeveer 2,5 centimeter, leg ze op de bakplaat en druk ze plat zodat er een koekje ontstaat.
 • Bak de koekjes 10 minuten op 200 graden, draai de koekjes daarna om en bak nogmaals 10 minuten op 200 graden. Haal de koekjes van de bakplaat en leg ze op een ovenrooster. Draai de temperatuur terug naar 150 graden en bak de koekjes nogmaals 10 minuten op het rooster met de ovendeur een klein stukje open.
 • Laat de koekjes afkoelen op het rooster buiten de oven.

Tip

Je kunt de koekjes, nadat ze zijn afgekoeld, in een afgesloten trommel goed bewaren
Print dit recept
Recept: tussendoortje
Keuken: Hollands
Porties: 25
Door: Sven