Rijst staat bij ons niet zo vaak op het menu, maar met deze zelfgemaakte notenrijst gaat dat misschien veranderen. Toen ik laatst in de supermarkt ‘Vrolijke Notenrijst’ tegenkwam, dacht ik dat ik een leuke variant had gevonden op zilvervliesrijst. Helaas. De vrolijke notenrijst wordt niet gemaakt van zilvervliesrijst en er worden stukjes gedroogde papaya aan toegevoegd die voorzien worden van glucose-fructose stroop en gewone suiker. Lijkt me overbodig. Zelf notenrijst maken is de oplossing.

En dan blijkt het nog super eenvoudig te zijn ook. Zilvervliesrijst koken, noten, pompoenpitten en zonnebloempitten grof hakken, toevoegen, omscheppen en klaar is je heerlijke zilvervlies notenrijst. Gezond eten kan soms zo makkelijk zijn :-) Serveer de rijst bij een flinke lading groente of een van onze heerlijke curry’s. 

Gewone rijst of zilvervliesrijst?

Tijd voor een vergelijking van de voedingswaarden!

Met ‘gewone’ rijst bedoel ik alle gepelde rijst soorten omdat deze ontdaan zijn van het vlies. Alleen bij zilvervliesrijst bevat de rijstkorrel nog het vlies. Voor het vergelijk heb ik in de NEVO tabellen van het RIVM gekookte witte rijst vergeleken met gekookte zilvervliesrijst.

Per 100 gram gekookt product Witte rijst Zilvervliesrijst
Kcal 146 131
Eiwit (g) 3.2 3.1
Koolhydraten (g) 32.3 26.4
Vet (g) 0.3 1
Vezel (g) 0.7 2.1
Natruim (mg) 4 5
Kalium (mg) 25 37
Calcium (mg) 12 16
Fosfor (mg) 42 105
Magnesium (mg) 9 39
Ijzer (mg) 0.2 0.4
Koper (mg) 0.08 0.09
Selenium (ug) 1 9
Zink (mg) 0.75 0.81
Jodium (ug) 5 5
Luteine (ug) 0 1
Vitamine K (ug) 0 0.6
Vitamine B1 (mg) 0.02 0.1
Vitamine B2 (mg) 0.01 0.01
Vitamine B3 (mg) 0.6 2.6
Vitamine B6 (mg) 0.019 0.046
Folaat (foliumzuur) (ug) 5.4 6.8

De verschillen zijn groot. En het is duidelijk dat het vlies wat om de rijstkorrel zit de meeste voedingswaarde bevat. Zilvervliesrijst heeft daarom altijd de voorkeur boven witte rijst. Voeg je er zoals wij in dit recept doen ook nog noten en zaden aan toe dan maak je er helemaal een voedzaam bijgerecht van.

Zelf notenrijst maken

Zelf je notenrijst maken is super eenvoudig!
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 100 gr Zilvervliesrijst - ongekookt
  • 30 gr Ongezouten amandelen
  • 30 gr Ongezouten walnoten
  • 30 gr Pompoenpitten
  • 20 gr Zonnebloempitten

Zo maak je het

  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking
  • Leg de noten en zaden op een snijplank en hak ze grof met een groot keukenmes
  • Schep de noten en zaden door de rijst
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven