Een speculaascake voor pakjesavond. Deze lekkere cake maak je van amandelmeel, met pure chocolade, speculaaskruiden en amandelschaafsel. Een voedzame en toch iets luchtige cake om te serveren als de pieten op de deur bonken en er een zak met cadeautjes voor de deur staat.

Ik vind het Sinterklaasfeest een heerlijke traditie. Onze dochter is zes jaar, stelt al wat kritische vragen maar gelooft toch echt nog wel heel erg in het bestaan van de goedheiligman. En ik geniet ervan. Maar tegelijkertijd denk ik in deze periode ook altijd aan mensen die er stress van ervaren. Want jemig het is nog een uitdaging om voor een schappelijk bedrag cadeautjes aan te schaffen. En er zijn steeds meer mensen die niet veel extra te besteden hebben. Hoe doe je dat dan?

speculaascake met chocolade

Wat gaat er in de zak van Sinterklaas?

En wat is een normale hoeveelheid voor cadeautjes in de zak? Vorig jaar kreeg ik inspiratie van mijn vriendin Yvonne. Het is een vuistregel waarmee je kunt bepalen wat voor cadeautjes je kiest. Die klinkt als volgt:

Something they want
Something they need
Something to wear
Something to read

Vier cadeautjes per kind dus. Een cadeautje dat op het verlanglijstje staat (something they want), iets dat ze nodig hebben en je toch al moest kopen, zoals een tandenborstel of shampoo met het figuurtje erop waar ze fan van zijn (something they need), iets om te dragen zoals een leuke pyama, eenhoorn sokken of een kerstoutift (something to wear) en een leuk en leerzaam boek (something to read). En vooruit: pak ook een chocoladeletter in. Voor kinderen is het uitpakken vooral een feest.

Daarbij hoeven het niet allemaal nieuwe spullen te zijn. Kijk eens op marktplaats, vinted, of de lokale ‘rommelschuur’. Ik weet niet of dat laatste overal bestaat, maar bij ons is er een rommelschuur in de buurt waar je echt voor een prikkie tweedehands spulletjes kunt vinden. Onze dochter gaat er wel eens met oma naar toe en zo kwam ze laatst thuis met het spel Dokter bibber voor een euro waar ze hartstikke veel mee speelt.

Zoek je speelgoed en kleding uit vóór de feestdagen

Vaak zoeken mensen na de feestdagen het speelgoed van de kinderen uit. Maar doe dat eens vóór de feestdagen. Bepaal samen met je kinderen wat je kunt doorgeven aan een ander kindje. Bepaal wat je voor een klein prijsje kunt verkopen op marktplaats, kijk wat je kunt schenken of naar de plaatselijke rommelschuur kunt brengen. Kijk ook eens naar de kerstoutfits van vorig jaar: zijn ze te klein of heb je genoeg budget om iets nieuws te kopen? Geef het aan dat leuke buurmeisje, of verkoop het online voor een klein bedrag. Doorgeven is wat we met elkaar veel vaker zouden moeten doen.

speculaascake van amandelmeel

Luchtige speculaascake van amandelmeel

Met wie vier jij pakjesavond dit jaar? Maak deze lekkere, voedzame en toch luchtige speculaascake als traktatie! Een cake van amandelmeel is vaak vrij compact. Door het eiwit op te kloppen en voorzichtig door het beslag te spatelen, is deze amandelmeelcake een stuk luchtiger dan je verwacht. Wil je de cake iets zoeter maken, dan kun je een extra banaan, wat honing of verse dadels toevoegen.

Speculaascake

heerlijke cake van amandelmeel met chocolade, speculaaskruiden en amandelschaafsel
15 min
45 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

 • 200 gr amandelmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • snuf zeezout
 • 2 bananen - rijpe
 • 3 eieren
 • 65 gr roomboter
 • 2 tl speculaaskruiden
 • 100 gr pure chocolade
 • 2 el geschaafde amandelen

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor op 175 graden, boven- en onderwarmte
 • Meng amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zeezout in een kom
 • Pel de rijpe bananen en prak het vruchtvlees tot moes in een andere kom
 • Splits de eieren en smelt de roomboter. Voeg het eigeel en de gesmolten boter toe aan de banaan en mix goed. Klop het eiwit luchtig met een mixer
 • Voeg de moes toe aan de kom met amandelmeel en meng het beslag
 • breek de chocolade in stukken en hak deze vervolgens grof, schep ⅔ door het beslag en spatel vervolgens voorzichtig het opgeklopte eiwit door het beslag
 • Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet daar rustig het beslag in, verdel gelijkmatig maar druk niet aan
 • Voeg de rest van de chocolade en de amandelschaafsels toe en bak de cake in 45-50 minuten gaar in de oven
 • Til de cake met het bakpapier uit het cakeblik en laat hem afkoelen, snijd de cake vervolgens in plakken
Print dit recept
Recept: Snack
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Sinterklaas
Porties: 8 porties
Door: Jennifer
speculaascake van amandelmeel met chocolade