Het maken van een heerlijke plak yoghurtbrood is ontzettend eenvoudig. Iedereen kan het en het kan haast niet mis gaan met het recept. Dit yoghurtbrood kun je serveren bij de soep, een curry of hem beleggen met lekkere dingen.

In een volgend recept maak ik een lekkere topping voor op dit yoghurtbrood. Misschien iets met zalm en kruidenkaas … (beetje flauw, want ik weet natuurlijk allang dat ik dat ga maken). Zalm en kruidenkaas dus. Rood uitje, kappertje, verse dille. Lekker hoor.

Ik wide eigenlijk het yoghurtbrood maken van volkoren tarwemeel. Ik dacht dat het nog in de kast stond. Maar dat was dus niet het geval. Boekweitmeel had ik nog wel staan. Een keer gekregen en nog nooit gebruikt. Wat blijkt, het werkt ook prima.

Boekweit versus Tarwe

Direct maar eens kijken waarin boekweitmeel verschilt van tarwemeel. Boekweit is geen graan zoals tarwe maar boekweit zijn de vruchtjes van de boekweitplant. Boekweit lijkt qua voedingswaarde wel aardig op volkorenmeel. Het bevat veel vezels, een aantal b-vitaminen en mineralen zoals koper, magnesium en een beetje zink. Het grootste verschil zit hem in de gluten. Dat bevat boekweit niet en dus is het meel geschikt voor mensen met coeliakie.

Yoghurtbrood van boekweitmeel met rozemarijn en knoflook

Heerlijk geurende platbroden die je kunt beleggen met lekkers
5 uren
10 uren
15 uren
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 160 gr boekweitmeel
  • 8 gr bakpoeder
  • 2 el rozemarijngedroogd
  • 1 teen knoflook
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje grove peper
  • 100 gram volle yoghurt
  • 2 el olijfolie

Zo maak je het

  • Pel de teen knoflook en snijdt het vruchtvlees zo fijn mogelijk
  • Meng in een ruime kom de boekweitmeel met het zout, de rozemarijn, het bakpoeder, grove peper en de fijngesneden knoflook
  • Voeg de yoghurt en de olie toe en kneed tot een glad deeg
  • Verdeel het deeg in gelijke delen en rol elk deel op een vel bakpapier uit tot een platte koek (5 mm dik ongeveer, hoeft niet te netjes allemaal) bestrooi met wat boekweitmeel als het blijft plakken aan je deegroller.
  • Zet een anti aanbak pan op middelhoog vuur
  • Bak hierin de plakken brood om en om ongeveer 2 minuten per kant
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Boekweitmeel, Knoflook, Rozemarijn, Yoghurt
Porties: 4
Door: Sven

Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier