Zelf mayonaise maken is makkelijker dan je denkt. Met een paar ingrediënten en een keukenmachine tover je binnen een paar minuten je zelfgemaakte mayonaise op tafel.

Maar waarom zou je zelf je mayonaise maken als je het ook zo in de supermarkt kunt kopen? Ik heb de voordelen van het zelf maken hieronder voor je op een rijtje gezet.

Olie in mayonaise

De basis van mayonaise wordt gevormd door plantaardige olie, ongeveer 70%. Dit hoofdingrediënt speelt een belangrijke rol voor de prijs van een pot mayonaise. Fabrikanten kiezen daarom voor het relatief goedkope en smaakloze raapzaadolie, ook wel raapolie genoemd. Raapolie bevat de schadelijke stof ‘erucazuur’. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit schrijft over erucazuur het volgende:

"Bij langdurige consumptie wordt erucazuur  ervan verdacht een rol te spelen bij het ontstaan van hart- en vaatzieken." Link naar het hele artikel.

Deze mogelijke gevaren zijn een reden om te kiezen voor een ander soort olie. Wij kiezen in dit geval voor olijfolie. Olijfolie dat is verkregen door koude persing (extra vergine), bevat naast de grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren ook vitamines, mineralen en antioxidanten. Olijfolie geeft de mayonaise ook een eigen smaak. Vind je dit niet lekker, dan kan je beter kiezen voor ongeraffineerde zonnebloemolie.

Suiker in mayonaise

Potten fabrieksmayonaise uit de supermarkt bevatten allemaal suiker. Samen met het zout en de specerijen moeten ze de mayonaise ‘smaak’ geven. Naar ons idee is dit totaal overbodig en absoluut niet nodig om een lekkere mayonaise te bereiden. Goede olie, een klein beetje zout en wat peper zijn voldoende voor een volle smaak.

E-nummers in mayonaise

Helaas, ze zitten er vol mee. E-270, E-412, E-415, E202, E160, E385. Onder de noemer verdikkingsmiddelen, stabilisatoren, conserveermiddelen en kleurstoffen. Volgens de EU allemaal goedgekeurde hulpstoffen. Ze zijn nodig om de pot mayonaise zo lang mogelijk goed te houden. Al deze stoffen zijn niet nodig als je zelf je mayonaise maakt. De mayonaise die je zelf maakt kan je daarom ook niet langer dan drie dagen in de koelkast bewaren.

Eigeel in mayonaise

Eigeel is een bijzonder gezond product. Het is rijk aan belangrijke vitamines en mineralen waaronder vitamine B-12. Het wordt aan mayonaise toegevoegd om het te binden en het te kleuren. Waarom ze het nog steeds aan fabrieksmayonaise toevoegen is me niet helemaal duidelijk. Ze gebruiken immers kunstmatige bindmiddelen en kleurstoffen … ? Ik verwacht dat het eigeel in fabrieksmayonaise deze bindende effecten niet meer met zich meedraagt. Omdat het niet rauw gebruikt mag worden moet het langdurig verhit worden. Een groot deel van de vitamines en mineralen gaat hierdoor ook verloren. Aan het gebruik van rauw eigeel zit echter wel een risico vast. Je kunt de salmonella bacterie oplopen en hier stevige buikgriep door krijgen. Echter is deze kans zeer klein. Om toch ieder risico uit te sluiten is het beter om ouderen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand geen rauwe eiren te laten eten.

Etiketten willekeurige supermarktmayonaise

Hieronder vind je een aantal etiketten van supermarktmayonaises. Als je ze goed bekijkt zie je al snel dat het zelf maken van mayonaise een stuk gezonder is. Er moet wel opgemerkt worden dat mayonaise een zeer calorierijke saus is. Hoewel zelfgemaakte mayonaise geen suiker bevat, is het wel vetrijk. Goede vetten, dat absoluut. Maar ook een te veel aan goede vetten kan door het lichaam niet gebruikt worden en zal worden opgeslagen als vet. Eet mayonaise daarom niet iedere dag maar als uitzondering. En laat het af en toe onderdeel zijn van je gezonde voedingspatroon.

Zelf-mayonaise-maken-02 Zelf-mayonaise-maken-03 Zelf-mayonaise-maken-04 Zelf-mayonaise-maken-06

Zelf mayonaise maken | Mayonaise van olijfolie

Zelf je mayonaise maken is makkelijker dan je denkt
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

 • 2 Eieren - vers, niet ouder dan drie dagen
 • 200 ml Olijfolie
 • 1 tl Mosterd - pittige
 • Zout en peper - naar smaak
 • 1/2 Citroen

Zo maak je het

 • Split de eieren en doe het eigeel in de keukenmachine
 • Doe de Mosterd erbij en meng het tot een egaal geheel
 • Schenk langzaam de olijfolie erbij terwijl de keukenmachine draait
 • Controleer tussendoor of het de gewenste dikte heeft
 • Zodra de dikte goed is voeg je het zout en peper toe en het sap van een halve citroen
 • Nog even kort mengen
 • Serveer direct en bewaar de mayonaise niet langer dan drie dagen in een afgesloten potje in de koelkast
Print dit recept
Recept: Sauzen
Keuken: Hollands
Porties: 8
Door: Jennifer