Dit is een prima maaltijd. Veel groente, schaaldieren, volkoren granen. Veel completer wordt het niet en dus zorg je voor een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen. Is dit de aller lekkerste maaltijd die je ooit geproefd hebt? Nee, zeker niet. Moet dat dan?

Eten moet lekker zijn! Toch? Anders eet je het niet. Eten is genot. Tongstrelend lekker. Als ik aan de mensen in mijn omgeving vraag wat zij het belangrijkste vinden aan een maaltijd; dan wordt er volmondig geantwoord dat het vooral lekker moet zijn.

Nu is smaak natuurlijk relatief en gerelateerd aan persoonlijke voorkeur. De een houdt wel van spruitjes, de ander niet. De een houdt meer van zoet dan de ander. Eten geef je een label: wel lekker of niet lekker.

Ik zou graag eens een stap terug nemen. Naar het punt voordat je het eten wat je in je mond stopt koppelt aan smaak en genot. Dus ook voordat je het eten labelt als lekker of niet lekker.

Stel jezelf eens de vraag: waarom eet ik?

Op die vraag is maar een antwoord mogelijk: Je eet om te overleven. Niets meer en niets minder. Dit is het enige juiste antwoord. Je eet slechts om je lichaam te laten functioneren. Zo kun je overleven en voor nageslacht zorgen.

Oei. Dat klinkt wel heel erg geitenwollensokken boomknuffelig. Maar feitelijk is het wel waar. Je bent als mens onderdeel van het dierenrijk. Je bent de natuur. Dat wij nu door ontwikkeling en intelligentie onszelf in de afgelopen 10.000 jaar steeds minder verbonden zijn gaan voelen met de natuur wil niet zeggen dat de behoeftes van ons lichaam ook veranderd zijn.

Je hebt functionele voeding nodig om je lichaam gezond te houden. Smaak? Wat is smaak? Lekker? hoezo? De juiste voedingsstoffen moet je binnenkrijgen, anders ga je dood. Is het niet door verhongering dan wel door nare ziektes door een gebrek aan voedingsstoffen.

Waar gaat dit naartoe vraag je je waarschijnlijk af. Nou, eigenlijk wilde ik alleen maar vertellen dat een maaltijd niet altijd spectaculair lekker hoeft te zijn (en ik sloeg een beetje door maar heb het toch laten staan). Een prima maaltijd zoals de wokmaaltijd uit deze post is niet bijzonder lekker, tongstrelend of culinair hoogstaand. Het zorgt niet voor een smaakexplosie in je mond en prikkelt niet al je zintuigen. Superlatieven voegen bovendien ook niets toe. Wat deze maaltijd wel doet, is zorgen voor een grote variatie aan verschillende functionele voedingsstoffen. Deze zorgen ervoor dat je lichaam goed kan functioneren wat op zijn beurt jouw gezondheid ten goede komt.

Wat ik dus hoop, is dat er wat minder vaak alleen naar smaak gekeken wordt als het om eten gaat. Dat de functie van het eten boven het genot geplaatst wordt en dat je je afvraagt of deze maaltijd wel voldoende voedingsstoffen zoals, vitaminen, mineralen, vezels, goede vetten, bouwstoffen en complexe koolhydraten bevat.

Gezonde wokmaaltijd met garnalen

Super snel en eenvoudige maaltijd met veel belangrijke voedingsstoffen
5 min
5 min
10 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 400 gr broccoli
  • 150 gr sugarsnaps
  • 1 rode peper
  • 1 cm gembervers
  • 2 el wokoliebijvoorbeeld geraffineerde rijstolie
  • 4 el sojasaus
  • 50 gr noodlesvolkoren
  • 2 stengels salade-ui
  • 1 el sesamzaad
  • 200 gr cocktail garnalen

Zo maak je het

  • Breek roosjes van de broccoli en blancheer samen met de sugarsnaps 3-4 minuten in kokend water. (neem een ruime kom, doe hier de groenten in en giet er gekookt water uit de waterkoker overheen en laat 3-4 minuten staan)
  • Laat de broccoli en sugarsnaps uitlekken in een vergiet
  • Bereid de volkorennoodles zoals aangegeven op de verpakking
  • Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de rode peper en snijd zo fijn mogelijk. Snijd ook de gember fijn en doe samen met de rode peper in een schaaltje
  • Voeg aan de gember en rode peper de sojasaus toe en meng door elkaar
  • Verhit een wok op hoog vuur en laat heet worden
  • Voeg een scheutje olie toe, voeg de geblancheerde groente toe en schep voortdurend door elkaar
  • Voeg de garnalen en saus toe en schep door elkaar
  • Voeg de noodles toe en haal van het vuur
  • Snijd de salade-ui in ringen en voeg samen met de sesamzaadjes toe
Print dit recept
Recept: Hoofdegerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Wokken
Porties: 2
Door: Sven

Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier