Toen wij 6 jaar geleden begonnen met Voedzaam & Snel waren alle recepten die we maakten koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt. Intussen zijn we daar op terug gekomen en zijn we ons vooral gaan richten op het binnenkrijgen van zo veel mogelijk belangrijke voedingsstoffen via pure voeding. Het leuke is dat deze manier van eten ervoor zorgt dat nog steeds een groot deel van onze recepten koolhydraatarm zijn.

De verklaring is eenvoudig. Producten die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen en die wij veel gebruiken bevatten over het algemeen weinig koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan, groenten, noten, eieren en vis. Producten die we ook graag gebruiken vanwege de hoge voedingswaarde maar die wel meer koolhydraten bevatten zijn: fruit, volkoren granen en peulvruchten.

Wel of niet koolhydraatarm?

Een koolhydraatarm dieet laat volkorengranen en peulvruchten meestal links liggen. En dat vinden wij zonde. Deze producten bevatten mooie voedingsstoffen en vooral veel vezels. Vezels zijn belangrijk om onze darmen gezond te houden. Bij een koolhydraatarm dieet wordt het tekort aan vezels opgevangen door los extra vezels tot je te nemen. Dat gaat een beetje in tegen mijn principes. Ik ben van mening dat je alles wat je lichaam nodig heeft uit natuurlijke onbewerkte producten kunt halen. Volkoren granen bevatten erg veel vezels en om deze reden zijn we ze toch weer af en toe gaan gebruiken.

Als je gebruik maakt van onze recepten dan eet je dus niet altijd koolhydraatarm. We gebruiken wel minder koolhydraten dan wat het voedingscentrum voorschrijft. Wij ruilen ze in voor een grotere portie gezonde vetten. Deze vetten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de noten, eieren en vis. Daarbij maken we gebruik van extra vergine olijfolie en met mate kokosolie en boter.

Rauwe courgette

De courgette eten we in dit recept helemaal rauw. Een vreemd idee als je er aan denkt om hem zo uit de hand te eten, maar dat doen we niet. We draaien er met een spirelli dunne slierten van waardoor het een soort pasta wordt. De slierten courgette marineer ik in limoensap met verse knoflook en wat peper en zout. Het marineren geeft de courgette een heerlijke smaak en als je het samen met de saus eet is het een prachtige combinatie.

Koolhydraatbeperkte pasta van courgette en gehakt
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Koolhydraatarm
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Dit heb je nodig
  • courgette - 2
  • knoflook - 1 teen
  • extra vergine olijfolie - 2 eetlepels
  • limoen - 1
  • peper en zout - naar smaak
  • ui - 1
  • olie - om te bakken
  • gehakt - 200 gram rund
  • gehakte tomaten uit blik - 400 gram
  • Basilicum - 10 blaadjes vers
  • Oregano - 5 gram vers (ongeveer 1 takje)
Zo maak je het
  1. Draai slierten van de courgette en doe ze in een ruime kom
  2. Snijd de knoflook fijn en voeg samen met de olijfolie en het sap van de limoen toe aan de courgette
  3. Voeg wat peper en zout toe naar smaak, schep door elkaar en laat marineren
  4. Snipper de ui en fruit aan in een scheutje olie in een ruime pan
  5. Voeg het gehakt toe, bak kort aan en voeg de gehakte tomaten uit blik toe
  6. Hak de kruiden fijn, voeg toe aan de saus en breng aan de kook
  7. Laat de saus indikken totdat er een mooie stevige saus ontstaat
  8. Breng de saus op smaak met een beetje zout en flink wat peper
  9. Giet de gemarineerde courgette af en verdeel over twee borden
  10. Verdeel hier de saus over en maak af met nog wat gehakte verse kruiden

 

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen