Risotto hoort kleverig te zijn. Het zetmeel uit de witte rijstkorrel bindt met vocht en smaak waardoor er een heerlijk rijstepap-achtig gerecht ontstaat. Maar die witte rijstkorrel doet niet zo veel voor onze gezondheid. Beter is het om zilvervliesrijst te gebruiken. Alleen die korrel is verre van smeuïg en eerder droog. Maar het is gelukt. Ook van zilvervliesrijst kun je een prima risotto maken.

Wel met een paar aanpassingen hier en daar. En we hebben de bereidingswijze iets verkort. Traditioneel schep je bij het garen van echte risotto rijst steeds een nieuwe schep bouillon bij de rijst die je onder continu roeren laat absorberen. Leuk voor in het weekend maar niet voor op een doordeweekse dag. Maar ook dat kan dus anders.

Zilvervliesrijst kook je normaalgesproken in ruim water gaar om het vervolgens af te gieten en uit te laten stomen. Wij koken de rijst gaar in precies voldoende water. Of eigenijk een bouillon. Ook bakken we de rijst eerst even mee met de gefruite ui en knoflook. De rijst is al een stuk smeuïger dat ik had verwacht. Maar na het toevoegen van de Parmezaanse kaas en een extra schepje crème fraîche is het net een echte risotto. Maar dan wel een risotto met al het goede van zilvervliesrijst. Het verschil is best wel groot namelijk. In het vlies van de rijst bevindt zich een groot deel van de vitaminen, mineralen en vezels. Belangrijke stofjes die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Risotto van zilvervliesrijst met groente
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Smeuïg tot op de bodem!
Dit heb je nodig
  • zilvervliesrijst - 150 gram
  • crème fraîche - 1 eetlepel
  • Parmezaanse kaas - 75 gram
  • kipfilet - 200 gram
  • courgette - 1
  • ui - 1
  • knoflook - 2 tenen
  • boter - 15 gram
  • peterselie - paar takjes
  • groentebouillon - 500 milliliter
  • olie - eetlepel
Zo maak je het
  1. Snipper de ui en de knoflook en fruit 5 minuten in de boter op laag vuur in een ruime pan
  2. doe de rijst erbij en schep door elkaar voor 2 minuten
  3. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook
  4. Laat zonder deksel op de pan het vocht verdampen
  5. Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes en bak deze gaar in een beetje olie
  6. Doe hetzelfde met de kipfilet
  7. Doe de courgette en de kip bij de rijst
  8. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg samen met de crème fraîche toe
  9. Schep alles door elkaar en verwarm nog even door zodat de kaas goed smelt en het een romig geheel wordt
  10. Hak de peterselie fijn en garneer hiermee de borden na het opscheppen

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen