Spinazie a la crème, at jij dat als kind ook altijd met vissticks, gekookte aardappelen, een gekookt eitje en appelmoes? Zo’n diepvriesdoosje met groene blokjes. Lekker makkelijk. Maar vandaag ontdekte ik hoe veel lekkerder zelf gemaakte spinazie a la creme is. En gezonder. En spinazie a la creme zelf maken is dus helemaal niet moeilijk!

Ik zal eerlijk toegeven, wij aten het nog wel eens (en Sven prakte dan ook nog alles tot een ondefinieerbare brei 😂). Misschien komt het door de herinnering aan vroeger. Maar als ik nog eerlijker ben, is die diepvriesspinazie helemaal niet zo lekker. Vooral niet als je de homemade variant een keer hebt geproefd.

Spinazie a la creme gezond

Ik besloot ook eens goed naar de verpakking van de diepvries spinazie a la crème te kijken. Naast spinazie en roomsaus, bevatten de welbekende blokjes ook water, slagroom, plantaardige olie, magere melkpoeder, tarwemeel, zout, weipoeder, tapiocazetmeel, suiker en specerijen. Best gek dat er water wordt toegevoegd aan spinazie, wat al superveel vocht van zichzelf bevat! 93,6 gram per 100 gram om precies te zijn. Nu begrijp ik waarom ze zetmeel toevoegen; met nog meer vocht heb je zetmeel nodig om het vocht weer op te laten nemen zodat het geen nat papje wordt. En natuurlijk – waar zit het niet in – is er suiker toegevoegd. Het staat wel achteraan in het rijtje, dus heel veel zal het niet zijn.

Maar voor zelfgemaakte spinazie a la crème gebruiken we naast verse spinazie en crème fraîche alleen nog een gefruit uitje en een klontje roomboter. Dat maakt hem al gezonder. In dit spinazie recept gaan we nog een stapje verder: we voegen kleine tomaatjes toe en bakken er kabeljauwhaasjes bij. Natuurlijk kan het gekookte eitje niet ontbreken. Een beetje verse peterselie maakt het af. Smullen en super voedzaam!

Er wordt altijd gezegd dat spinazie zoveel ijzer bevat, maar het grappige is dat spinazie van andere mineralen nog veel meer bevat.

In 100 gram verse spinazie zit 4 mg ijzer.
En wel: 650 mg kalium, 120 mg calcium, 55 mg fosfor, 45 mg magnesium en 65 mg natrium.

En weet je wat er nog meer gezond is aan spinazie a la creme? Je laat de spinazie slinken, waardoor je er ineens veel meer van eet per persoon. Voor het slinken hoef je de spinazie maar kort te verhitten, waardoor zo veel mogelijk vitamines en mineralen behouden blijven. Ik heb voor dit spinazie a la creme recept een zak van 400 gram verse spinazie gebruikt, maar het had makkelijk iets meer kunnen zijn. Heb je een zak van 500 gram? Die krijg je makkelijk op met zijn tweeën. Rauw in een salade eet je nooit zoveel spinazie.

Overigens is de gewone diepvriesspinazie ook hartstikke gezond hoor: hier zit alleen maar spinazie in, die vrij snel na oogsten kort wordt verwarmd (zodat het slinkt) en ingevroren.

Hoe maak je spinazie a la creme

Spinazie a la crème zelf maken is ietsje meer werk dan de diepvriesvariant. Maar echt veel werk is het zeker niet. En de smaak: die is het dubbel en dwars waard. Veeeeeel lekkerder!

1. Laat de gewassen spinazie slinken in een pan, zonder olie of boter.
2. Snijd de geslonken spinazie in kleinere stukjes en laat uitlekken in een vergiet.
3. Snipper een uitje en fruit het uitje met een klontje roomboter. Druk de spinazie een beetje uit en voeg de spinazie toe.
4. Schep de crème fraîche door de spinazie en bak een paar minuutjes mee

Spinazie a la creme kabeljauwhaas 2

In dit recept voor spinazie a la crème met ei en kabeljauw, voegen we ook nog tomaatjes aan de spinazie toe. Zo zet je een heerlijke en verantwoorde maaltijd op tafel. Ook voor de kleintjes.

Spinazie a la crème met kabeljauwhaas

Zo maak je spinazie a la crème
5 min
15 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 4 eieren
  • 400 gr verse spinazie
  • 1 ui
  • 2 klontjes roomboter
  • 100 gr crème fraîche
  • 12 gekleurde tomaatjes
  • olijfolie
  • 2 moten kabeljauwhaas
  • grove peper - naar smaak
  • zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Kook de eieren
  • Haal de kabeljauwhaasjes uit de koelkast
  • Laat de gewassen spinazie slinken in een pan, zonder olie of boter
  • Snijd de geslonken spinazie in kleinere stukjes en laat uitlekken in een vergiet
  • Snipper een uitje en fruit het uitje met een klontje roomboter
  • Druk de spinazie een beetje uit en voeg toe in de pan
  • Schep de crème fraîche door de spinazie, voeg de tomaatjes toe en bak een paar minuutjes mee
  • Doe olijfolie in een andere pan en bak daarin de kabeljauwhaasjes ongeveer 2 minuten per kant, bestrooi met een beetje peper en zout
  • Voeg een klontje roomboter toe en laat de kabeljauw in nog een paar minuten garen
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer