Een stamppot op de foto zetten is een grote uitdaging. Hoe goed de belichting ook is, het blijft toch gewoon een ondefinieerbaar prutje met weinig kleur en contrast. Het is zoals het is, ik kan er niets mooiers van maken. Maarja, daar kies je ook voor bij een stamppot. Het is nou eenmaal geen culinair gerecht. Stamppot is gewoon een stevige Hollandse maaltijd van aardappelen en groente. Deze stamppot bevat wel 250 gram groente per persoon en er zit vis door. Misschien klinkt de combinatie je vreemd in de oren, en dat zal het ook wel zijn, maar het is enorm lekker. De combinatie is voor mij een klassieker die me aan vroeger doet denken.

Heel lang geleden, toen Voedzaam & Snel nog niet bestond en Jennifer en ik net gingen samenwonen, maakte ik wel eens aardappelen met diepvriesspinazie, vissticks en een gekookt eitje als avondmaaltijd. Mijn moeder maakte het vroeger altijd. Het was toen gebruikelijk om de afzonderlijke ingrediënten op je bord fijn te prakken totdat er een soort stamppot ontstond. Een soort familieritueel waarbij iedereen aan tafel wild prakkend de maaltijd omtovert tot een grote hoop met eten. Vet lekker vond ik en het was dan ook mijn favoriete maaltijd. Op pizza na dan.

Jennifer dacht er alleen heel anders over toen ik dit gerecht voor haar maakte en aan tafel wild enthousiast met mijn vork tekeer ging. Logisch ook wel. Het ziet er ook een beetje onsmakelijk uit. Bedankt ma ;-)

Afijn, dit recept, legaliseert als het ware het prakgedeelte op het bord. Ik heb het verplaatst naar de pan en m’n vork verruilt voor een echte stamper. Ik noem het gerecht nu stamppot spinazie met vissticks en een eitje. Nu mag het wel. Win win. Alleen het eitje serveer ik er los bij. Maar eigenlijk prak je die er gewoon helemaal doorheen. Gewoon doen, vet lekker.

De verhoudingen van het recept heb ik wel enigszins aangepast. De hoeveelheid aardappelen heb ik verlaagd en de hoeveelheid spinazie verhoogd. Het doet niets af aan de smaak maar maakt dit gerecht wel beter passend bij Voedzaam & Snel. 250 gram spinazie levert een berg vitaminen en mineralen die je lichaam goed doen. Mooie eiwitten uit de vis en het eitje. En een beetje vet door het toevoegen van een klontje roomboter. Prima maaltijd die je snel op tafel zet. Allemaal proberen!

Stamppot spinazie recept
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Stevige stamppot van spinazie en vissticks
Dit heb je nodig
  • spinazie - 500 gram
  • aardappel - 300 gram
  • vissticks - 12 (met volkoren korstje)
  • ei - 2
  • roomboter - klontje
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor en bereid de vissticks zoals aangegeven op de verpakking
  2. Kook de eieren
  3. Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar
  4. Snijd de spinazie fijn en laat dit in een andere pan slinken (haal van het vuur zodra het vocht uit de spinazie gaat lopen)
  5. Stamp de aardappelen fijn met een klontje roomboter
  6. Roer de spinazie er door
  7. Snijd de vissticks in blokjes en schep ze door de stamppot
  8. Serveer met een gekookt eitje (of schep deze er ook doorheen)

 

Hak de spinazie grof dan smaakt het beter


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen