Onderzoekers van de universiteit van Wageningen hebben ontdekt dat selenium (komt veel voor in paranoten) een inperkende werking kan hebben op de ontwikkeling van prostaatkanker. Er heerst nog veel onduidelijkheid maar de resultaten stemmen positief. Eerder onderzoek wees uit dat selenium geen effect heeft op een bestaande tumor. Echter blijkt uit het onderzoek dat selenium wel invloed heeft op cellen die zich in een voorstadium bevinden. Selenium kan er voor zorgen dat cellen zich niet doorontwikkelen en uitzaaien.

Voor het onderzoek zijn de onderzoekers specifiek op zoek gegaan naar mannen die nog niet met prostaatkanker gediagnostiseerd waren maar waarbij wel voortekenen in celactiviteit zijn waargenomen. Voordat een cel zich vormt tot een kankercel doorloopt hij een aantal fases. Bij de groep die vijf weken lang elke dag 300 mcg selenium toegediend kreeg was een duidelijke verandering zichtbaar bij genen die de transformatie van cellen beïnvloedt. Bij de controlegroep die geen selenium toegediend kreeg was deze verandering niet zichtbaar.

De onderzoekers suggereren hiermee dat selenium mogelijk zou beschermen tegen verdere ontwikkeling van prostaatkanker.

Selenium in voeding

Hoewel de resultaten van het onderzoek nog niet doorslaggevend zijn, geeft het wel aan hoe belangrijk voeding is in de preventie en ontwikkeling van kanker. Selenium is een spoorelement dat vooral voorkomt in vis, schaal- en schelpdieren, granen en noten. Paranoten bevatten veruit het meeste selenium. De hoeveelheid selenium in de noot is afhankelijk van de hoeveelheid selenium dat in de aarde beschikbaar was toen de noot groeide aan de boom. Maar ook bij relatief lage concentraties selenium in paranoten bevat het nog steeds meer dan elk ander voedingsmiddel.

close-up van paranoten met op de achtergrond de smoothie

En nu allemaal aan de paranoten! Nee, zeker niet. Dat is ook niet waarom ik dit stukje schrijf. Het belangrijkste van een gezond voedingspatroon is variatie met gezonde producten. Noten, volkoren granen, peulvruchten, veel groente, fruit, eieren, vis, niet teveel vlees, niet teveel suiker en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Als je voedingspatroon goed in elkaar zit dan krijg je alle belangrijke stofjes binnen. Hiermee help je je lichaam om de vorming van kanker en vele andere ziektes tegen te gaan. Zorg daarnaast voor regelmatige lichaamsbeweging, slaap voldoende en probeer stress te minimaliseren. Op naar de 100!

Paranoten in een smoothie

Paranoten gebruiken we niet zo vaak. Als ik ze eet dan komen ze meestal voor in een gemengde ongezouten notenmix, zoals in dit smoothie recept. Als los onderdeel van een recept heb ik het niet eerder gebruikt. Naar aanleiding van het onderzoek leek het me leuk om daar wat mee te bedenken. Het is een groene smoothie geworden. Eentje met veel groente, peer, paranoten en sojamelk. De paranoten combineren trouwens verassend goed met de zoete peer. Daar ga ik zeker meer recepten mee bedenken. Proost!

Smoothie met paranoten (selenium)

Paranoten bevatten veel selenium en helpen mogelijk tegen de ontwikkeling van prostaatkanker
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 20 gr paranoten
  • 100 ml sojamelkr
  • 1 peer
  • 100 gr andijvie

Zo maak je het

  • Schil de peer en verwijder het klokhuis
  • Doe de peer samen met de andere ingrediënten in de blender en mix tot een gladde smoothie
Print dit recept
Recept: Smoothie
Keuken: Hollands
Porties: 1
Door: Sven