Sporten vinden we belangrijk, maar we genieten er ook heel erg van. Zelf sporten maakt kijken naar sport ook leuker: je weet hoe lekker het voelt om jezelf flink in het zweet te werken. Oké, wat wij doen is natuurlijk niks vergeleken bij de prestaties van de atleten die voor het goud strijden op de Olympische Winterspelen. Volg jij de spelen een beetje? Het is je vast niet ontgaan dat het dit jaar in Zuid-Korea plaatsvindt, in Pyeongchang om precies te zijn. De Koreaanse keuken is onze inspiratiebron voor dit gezonde recept: vegetarische bibimbap.

Wat is bibimbap

Bibimbap betekent: gemixte maaltijd. Het is een populair Koreaans rijstgerecht met warme groenten, een spiegelei en de Koreaanse chilipasta gochujang. Ik heb een superlekkere bibimbap gemaakt met onze variant op de gochujang saus. Traditioneel worden de groenten apart gebakken, zodat je een mooi palet krijgt in je bord. Dat staat heel leuk en daarom hebben wij dat ook gedaan voor de foto. Maar het is de bedoeling dat je vervolgens alles mengt en het dan gaat eten. Daarom kun je de groenten net zo goed tegelijk bakken. Dat scheelt weer tijd. Wow, dit bibimbap recept is zo lekker, ik ga er meer varianten op bedenken! En super gezond is het ook, want er gaan lekker veel kort gebakken groenten in.

koreaanse bibimbap

Koreaans saus recept

Voor onze bibimbap heb ik een heerlijke Koreaanse saus gemaakt. Dit gaat er allemaal in:

  • 1 teen knoflook
  • 1/2 el sojasaus
  • 1/2 el honing
  • 2 tl harissa pasta (normaal gesproken zou dit dus gochujang moeten zijn, maar dat is een chilipasta en was niet te koop bij de buurtsuper. Harissa is ook een chilipasta en erg lekker)
  • 1 el sesamolie
  • 1/2 el water
  • 1 el natuurazijn
  • 1 tl sesamzaadjes

Als je alle ingredienten mengt heb je een zoet-zuur-pittige saus die verrukkelijk smaakt bij een bibimbap bowl. Als je hem pittiger wilt, kun je meer chilipasta toevoegen.

koreaanse bibimbap

Olympische winterspelen 2018 volgen

Wist je dat Nederland door 33 sporters wordt vertegenwoordigd? En wist je dat rodelen ook een Olympische sport is? Het is wel andere koek dan hoe wij rodelen op de wintersport, haha. Het programma van de winterspelen vind je hier: http://www.winterspelen2018.nl/?programma

koreaanse bibimbap

 

Koreaanse bibimbap | vegetarisch

Een heerlijke vegetarische bowl: Koreaanse bibimbap
10 min
15 min
25 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 100 gr zilvervliesrijst
  • 275 gr wortel
  • 1/2 courgette
  • 100 gr shiitake
  • taugé
  • 125 gr bosui
  • 5 radijsjes
  • 300 gr kikkererwten
  • 2 el olie
  • 2 eieren
  • 1 klontje roomboter
Voor de Koreaanse saus
  • 1 teen knoflook
  • 1 el sesamolie
  • 1 el natuurazijn
  • 1/2 el sojasaus
  • 1/2 el honing
  • 1/2 el water
  • 2 tl harissa chilipasta
  • 1 tl sesamzaadjes

Zo maak je het

  • Kook de rijst volgens de beschrijving op de verpakking
  • Snijd de wortel en courgette in reepjes
  • Snijd de paddestoelen in stukjes, de bosui in ringen en de radijsjes in plakjes
  • laat de kikkererwten uitlekken
  • Pers de teen knoflook uit en en meng in een schaaltje met de ingrediënten voor de saus
  • Verwarm de olie in een pan en bak de wortel en courgette beetgaar, bak de shiitake ongeveer 5 minuten en de taugé +/- 2 minuten (bak de groenten een voor een als je ze apart wilt serveren in een bowl)
  • Bak ondertussen in een kleine pan 2 spiegeleieren met een klontje roomboter
  • doe de gekookte rijst in 2 kommen
  • verdeel de gebakken groente, de kikkererwten, de taugé, bosui en radijs over de rijst en leg het eitje in het midden
  • strooi er wat sesamzaadjes overheen en serveer met de Koreaanse saus
Print dit recept
Recept: Vegetarisch
Keuken: Koreaans
Porties: 2
Door: Jennifer