Variatie is belangrijk om elke dag voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar elke dag een ander gerecht op tafel zetten, is niet altijd even snel. Als je een gerecht vaker maakt weet je immers hoe het werkt en dat kost minder tijd. Dit bracht ons op het idee om een recept te bedenken waarbij je slechts ƩƩn ingrediƫnt wisselt om zo het gerecht een verrassende twist te geven. De bereiding en de basis van het recept blijven hetzelfde.

Waarmee gaan we variƫren?

Wij zijn dit jaar weer trotse ambassadeurs van HAK en we willen samen met hen bonen op het wekelijkse menu van heel Nederland zetten. Als Voedzaam & Snel staan wij volledig achter deze vezelrijke en eiwitrijke krachtbommetjes van moeder natuur en we willen graag laten zien dat bonen veelzijdig en gezond zijn.

Het ingrediƫnt voor dit recept waar we mee gaan variƫren moet 1 op 1 te vervangen zijn zonder een andere bereidingswijze met zich mee te brengen. Het is natuurlijk geworden:

BONEN! En dan die uit de stazak van HAK omdat je die direct aan je gerecht kunt toevoegen.

Bonen zijn het ideale ingrediƫnt om mee te variƫren. Kikkererwten, linzen, kidneybonen of zwarte bonen. Je kunt ze 1 op 1 door elkaar vervangen. De bereidingswijze van het gerecht blijft hetzelfde, maar door de andere bonen krijgt het gerecht toch een verrassende twist. Zo kun je dit gerecht elke week een keer op tafel zetten en toch het idee hebben dat je elke week een ander gerecht serveert. Win win!

Geen week voorbij, zonder bonen erbij

Is de nieuwe slogan van HAK. Leuk bedacht HAK maar ik zou hem toch anders formuleren:

“Geen week voorbij,Ā  zonder een gerecht van Voedzaam & Snel, met bonen erbij.”

Stukken beter.

Wij gebruiken heel vaak bonen in onze gerechten. Bonen zijn een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Maar we vinden ze vooral belangrijk vanwege de grote hoeveelheid eiwitten. Veel van onze gerechten zijn vegetarisch en door het ontbreken van vlees (een belangrijke bron van eiwitten) moeten we op een andere manier eiwitten aan het gerecht toevoegen. In de meeste gevallen kiezen we voor peulvruchten.

Altijd op voorraad

Bonen zijn daarbij ook gewoon enorm eenvoudig in gebruik. Je kunt ze warm gebruiken in een avondmaaltijd, maar koud door een salade zijn ze ook heerlijk. Ze staan kant en klaar in je voorraadkast te wachten om aan een gerecht toegevoegd te worden. De bonen worden gegaard in de stazak zonder gebruik van kunstmatige toevoegingen. Ze blijven knapperig, behouden hun smaak en zijn toch lang houdbaar. Ideaal om standaard een paar zakjes op voorraad te hebben.

1 gerecht 4 variaties

Voor dit gerecht hebben we gebruik gemaakt van de kikkererwten. Heel erg lekker, maar die kun je dus eenvoudig vervangen door: linzen, kidneybonen of zwarte bonen uit stazak. De bereiding blijft hetzelfde. We zijn benieuwd met welke boon jij dit gerecht gaat maken?

 

Supersnelle volkoren couscous met kikkererwten, of linzen, of kidneybonen, of ...

1 recept met 4 variaties
5 min
10 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr volkorencouscous
  • 220 ml water
  • 1 courgette
  • 150 gr kastanje champignons
  • 1 rode peper
  • olijfolie
  • 225 gr HAK kikkererwten in stazak - of kidneybonen, of linzen, of zwarte bonen
  • 3 el krulpeterselie
  • 100 gr feta
  • 3 el olijfolie - extra vergine
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • peper en zeezout - naar smaak

Zo maak je het

  • Verwarm het water in de waterkoker en giet over de couscous, zet apart.
  • Snijd de courgette in stukjes en de champignons in plakjes, verwijder de pitjes uit de rode peper en snijd hem fijn.
  • Bak de courgette, champignons en peper vijf minuten in een scheutje olijfolie en snijd intussen de peterselie grof.
  • Meng de extra vergine olijfolie, kaneel, kardemom en peper en zeezout naar smaak in een schaaltje en schep dit door de couscous.
  • Schep de kikkererwten uit stazak (afgieten is niet nodig) door het courgettemengsel en schep dit daarna door de couscous. Brokkel de feta erover en voeg de peterselie toe.
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven