Salade niçoise is een echt klassiek Frans recept. Ik at hem laatst in een restaurant en dacht, die moet ik ook online plaatsen. Niet zelf bedacht dus, maar omdat hij erg gezond is en helemaal bij ons past wil ik hem toch graag met jullie delen.

Ik ben een liefhebber van de franse keuken. Of beter gezegd het Franse leven. Want niet alleen het eten vind ik fantastisch, ook de kleine pittoreske dorpjes waar het soms lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, vind ik geweldig. Misschien is het de rust en de ontspannen manier van leven. ’s Middags uitgebreid lunchen, glaasje wijn erbij, uurtje je ogen dicht doen en daarna weer werken. Leven met het motto: als het vandaag niet lukt, dan komt het morgen wel. Het staat haaks tegenover de manier van leven die wij gewend zijn. Fransen worden gemiddeld ook een stuk ouder dan wij Nederlanders en lijken minder vastbaar voor welvaartsziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Zou dat komen omdat ze het rustiger aan doen? Door hun dieet? De wijn misschien?

Wist je trouwens dat gemiddeld genomen de mensen uit IJsland het oudst worden. Ze leggen de oorzaak bij de schone lucht en het voedingspatroon dat vrijwel geen geraffineerde voedingsmiddelen bevat.

Maargoed, deze Franse salade niçoise doet mij behoorlijk verlangen naar vakantie, zon, ontspannen en even geen recepten bedenken voor Voedzaam & Snel ;-) Niet dat ik dat vervelend vind hoor, maar het is toch gewoon werk. En af en toe niet werken is best wel lekker.

Salade niçoise | Naar origineel Frans recept

Vullende salade die als lunch gegeten kan worden maar ook als hoofdgerecht
10 min
15 min
25 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr aardappelen
  • peper en zout - naar smaak
  • 3 el olijfolie
  • 200 gr sperziebonen
  • 40 gr rucola
  • 50 gram tonijn - op water 1 blikje
  • 50 gr zwarte olijven
  • 1 rode ui - kleintje
  • 1 el wijnazijn
  • 1 tl grove Franse mosterd

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, Zet water op het vuur voor de boontjes en kook de eieren half zacht
  • Was de aardappelen en snijd ze in lange partjes
  • Leg de partjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie peper en zout
  • Hussel door elkaar en plaats in de oven voor 25 minuten
  • Dop de sperziebonen en kook ze in 10 minuten beetgaar met een beetje zout in het water
  • Doe de rucola in een ruime kom
  • Laat de tonijn uitlekken en voeg toe aan de rucula
  • Voeg de olijven toe
  • Snijd de rode ui in ringen en voeg ook toe
  • Voeg de aardappel en de sperziebonen (afgieten) toe zodra deze gaar zijn
  • Maak een dressing van 2 eetlepels olijfolie, de wijnazijn, de mosterd en peper en zout naar smaak
  • Voeg de dressing toe aan de salade en schep door elkaar
  • Verdeel de salade over twee borden
  • Pel de eieren en snijd doormidden
  • Serveer de salade met de eieren
Print dit recept
Porties: 2
Door: Sven