Zalmsalade zelf maken is erg eenvoudig en kost je slechts 10 minuten om te bereiden met dit heerlijke recept. De smaak is fantastisch, heerlijk romig en fris tegelijk. Perfect voor op een volkorenboterham als lunch of ’s avonds op een toastje.

Wat je wel nodig hebt is een keukenmachine of een staafmixer omdat we er een echte smeersalade van maken. Vervolgens snijden we een uitje fijn en voegen we kappertjes toe voor de knapperigheid.

Zalm uit blik

Voor het maken van de zalmsalade gebruiken we zalm uit blik met het MSC keurmerk. De zalm wordt bijna altijd wild gevangen en is dus geen kweekzalm. Bekijk de verpakking van het blik om dit zeker te weten. De zalm zit in het blik met de graten en ruggengraat erbij. Lijkt vreemd, maar dat geeft een heerlijke smaak. De graatjes worden bovendien zo zacht dat je ze niet hoeft te verwijderen. De ruggengraat haal je er eenvoudig tussenuit.

Belangrijke vetten in zalm

Wilde zalm is rijk aan de belangrijke onverzadigde vetzuren EPA en DHA. Beide vetten kan ons lichaam aanmaken uit essentiële Omega 3 vetzuren. Dat werkt alleen niet goed. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de grote hoeveelheid vis die we vroeger aten. Omdat de toevoer van deze vetten via voeding groot was, is ons lichaam de vetten zelf minder gaan aanmaken. Tegenwoordig eten veel mensen te weinig vis en hebben daardoor een tekort aan deze vetten omdat het lichaam er niet voldoende van aanmaakt. Lekker veel vette vis eten dus.

Lust je echt geen vis, dan is het verstandig om EPA en DHA binnen te krijgen via een oliecapsule. En dan het liefste gemaakt van algenolie en niet van visolie. EPA en DHA halen vissen op hun beurt uit algen. Je omzeilt als het ware een stap in de voedselketen door direct oliecapsules te gebruiken met EPA en DHA die ze winnen uit algen.

Zalmsalade zelf maken voor op brood of toast

Heerlijke zalmsalade voor op brood of op een toastje
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

  • 400 gr zalm - uit blik
  • 2 ei
  • 5 gram dille - vers
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el mayonaise
  • 2 tl mosterd
  • 1 rode ui
  • 2 tl kappertjes
  • zout - naar smaak
  • 1/2 citroen

Zo maak je het

  • Kook twee eieren hard
  • Laat de zalm uitlekken in een zeef en vis de ruggengraat eruit
  • Doe de zalm in een keukenmachine samen met de hardgekookte eieren, mayonaise, tomatenpuree, mosterd en sap van 1/2 citroen
  • Mix tot een gladde massa en doe in een schaal
  • Snipper de ui en snijd de verse dille fijn
  • Roer de ui en de dille samen met de kappertjes door de zalmsalade heen
  • Breng op smaak met een klein beetje zout
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 10
Door: Sven