Amaranth recepten zie je steeds vaker voorbij komen. We vonden het daarom tijd worden om hier een recept mee te bedenken. We hebben natuurlijk wel eerst uitgezocht wat amaranth precies is en of het werkelijk zo gezond is als we moeten geloven. Je leest het hieronder.

Wat is amaranth

Amaranth dat geschikt is voor consumptie zijn de zaden van de amarant plant uit de amarantenfamilie die ongeveer 60 verschillende soorten telt. Enkele daarvan produceren eetbare zaden die we amaranth noemen. Amarant groeit in het oosten van Azië en in grote delen van Afrika. Dit brengt mij direct op een kritisch puntje. Amaranth wordt door de lokale bevolking in de landen waar het groeit gegeten. Dit zijn over het algemeen arme landen waar geregeld een voedseltekort voorkomt. Als we in Europa vijf keer per week amaranth op het menu zetten zal de vraag ernaar en de prijs ervan enorm stijgen. De lokale bevolking kan het zich dan niet meer veroorloven. Hetzelfde verhaal gaat op voor quinoa. De bijzondere zaden zijn leuk, lekker en gezond maar gebruik ze met mate, een keer per twee weken ofzo ;-)

Is amaranth gezond?

Ja, amaranth is gezond, maar niet veel gezonder dan bijvoorbeeld tarwe. De voedingswaarde van amaranth lijkt erg veel op tarwe. Het grote verschil zit hem in de gluten. Omdat amaranth een zaad is en geen graan, bevat het geen gluten. Dat is voor mensen met coeliakie een uitkomst. Daarnaast bevat het flink meer calcium en magnesium. Beide mineralen zijn belangrijk voor het behoud van sterke botten.

Waar kan ik amaranth kopen?

In elke gezondheidswinkel vind je tegenwoordig amaranth. Je kunt het kopen als los zaad, zoals gebruikt in dit amaranth recept, of je kunt amaranth kopen in gepofte vorm. In grotere supermarkten kom je het tegenwoordig ook tegen. Meestal in de buurt van de biologische producten afdeling of bij de glutenvrije afdeling.

Amaranth ontbijt

Dit recept is een ontbijt voor twee personen. Het ontbijt duurt iets langer om te maken omdat het een vrij lange kooktijd heeft, maar, het resultaat is erg lekker. Je kunt de amaranth ook een avond van tevoren bereiden en het in de koelkast bewaren. Je hoeft dan ’s ochtends alleen maar de bosbessen en walnoten toe te voegen.

Dit ontbijt is zeer compleet aan bouw- en voedingsstoffen en zal je voorzien van een flinke portie energie, vitamines, mineralen en vezels. Niet alleen de amaranth maar ook de banaan, bosbessen en vooral de walnoten dragen bij aan een grote variatie belangrijke voedingsstoffen. Met een ontbijt recept als deze zorg je goed voor jezelf.

Meer lezen over deze bijzondere zaden? Klik hier.

Amaranth ontbijt recept

20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 120 gr Amaranth
  • 250 ml Melk - volle
  • 100 gr Bosbessen
  • 60 gr Walnoten

Zo maak je het

  • Prak de banaan in een pannetje, voeg de melk toe, roer door elkaar en zet op het vuur
  • Voeg direct de amaranth toe en laat zonder deksel op de pan zachtjes koken totdat er een mooie pap ontstaat (dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf erbij en haal de pan van het vuur als de melk gaat overkoken)
  • Voeg zodra de amaranth klaar is de bosbessen en walnoten toe en verdeel over twee schaaltjes
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven