Vijgensalade met walnoten en schimmelkaas

Vijgensalade met walnoten en schimmelkaas. Deze bijna goddelijke combinatie hebben we niet zelf verzonnen maar mag zeker niet ontbreken op Voedzaam & Snel. Deze vijgensalade met walnoten en schimmelkaas is erg gezond en bevat door de mooie ingrediënten veel belangrijke voedingsstoffen.

Lekker lunchen met een salade vinden we heerlijk. En al helemaal als er een prachtige salade met dieprode, vol zoete vijgen voor je neus staat. De vijgen combineren prachtig met de zoutige milde schimmelkaas, de knapperige walnootjes, kruidig rucola en friszure balsamicoazijn. Geen wonder dat dit recept op bijna elke website te vinden is, het is gewoon heeel erg lekker en ook nog eens gezond. Tijd dat wij hem ook gaan maken :-)

Vijgensalade met verse vijgen

Verse vijgen zijn een ware traktatie. En dat vonden ze ruim 10.000 jaar geleden ook al. Vijgen is het oudst bekende fruit dat gegeten wordt. Er zijn restanten van vijgenbomen gevonden op 13 kilometer ten noorden van Jericho in de Joordaan-valei. Waar de bewoners van een vroeg neolithisch dorp ongeveer 9000 jaar voor het begin van de jaartelling vijgen gebruikten voor consumptie. Bijzonder vind ik het om te bedenken dat onze voor voor voor voor voor voor voorouders misschien ook wel vijgen gebruikten om er een lekkere maaltijd mee te bereiden. Maar dan waarschijnlijk niet zo lekker als deze vijgensalade met walnoten en schimmelkaas ;-) Vijgen worden nu vooral gekweekt in de gebieden rond de middellandse zee waardoor ze bijna het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Als je in augustus / september verse vijgen in de winkel koopt is de kans ook groot dat deze uit Nederland komen. De vijgenboom groeit goed in Nederland,  maar geeft door het koele klimaat alleen in de maanden augustus en september vruchten.

Verse vijgen

Verse vijgen zijn gezond

Voor deze vijgensalade gebruiken we 1 verse vijg per persoon. Vijgen bevatten heel veel vezels. Ze werken daardoor goed tegen obstipatie, ze stimuleren de darmfuctie en houden vocht vast in de darmen waardoor alles lekker soepel blijft. Bijzonder is dat vijgen ook een redelijke hoeveelheid omega 3 en omega 6 bevatten. Twee belangrijke vetten die een positieve invloed hebben op onze gezondheid. In de traditionele geneeskunde wordt de vijg veel gebruikt om keelproblemen te verhelpen. Verse vijgen bevatten, net als lijnzaad, slijmstoffen die de slijmvliezen in de keel beschermen en helpen herstellen. Vijgen zijn daarnaast rijk aan veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten.

Vijgensalade met walnoten en schimmelkaas

De smaakcombinatie is heerlijk, maar de walnoten en schimmelkaas voegen ook hun portie vitamines, mineralen, goede vetten, vezels en eiwitten toe. De vijgensalade is daarmee erg compleet en kan goed gegeten worden als volwaardig lunchgerecht. Je kunt de vijgensalade ’s ochtends maken en in een afgesloten trommel meenemen naar je werk. Houd je niet van schimmelkaas, vervang deze dan door feta kaas. Ook erg lekker.

Vijgensalade met walnoten en schimmelkaas

2 personen
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: porties

Dit heb je nodig

  • Verse vijgen - 2
  • Rucola - 75 gram
  • Walnoten - 100 gram
  • Schimmelkaas - 100 gram
  • Balsamico azijn - 2 eetlepels
  • Vers gemalen peper - Naar smaak
Print dit recept
Door: Sven