Dit recept voor warme gevulde appels uit de oven kun je maken als ontbijt of serveren als dessert. De grootte van de appel pas je eenvoudig aan. Als toetje gebruik je kleinere appels en voor het ontbijt neem je van die grote. Wij hebben ze als ontbijt gegeten en ze smaakten heerlijk. Warme appels gevuld met kaneel, havermout en chiazaad, eet smakelijk!

Eerder maakten we deze lekkere appels uit de oven. Bij dit recept vullen we de appels niet maar beleggen we ze met havermout en noten.

Gevulde appels als ontbijt

De appels zijn makkelijk om te maken. Ze moeten wel de oven in voor ongeveer 30 minuten. Dat maakt dit recept als ontbijt het meest geschikt voor in het weekend denk ik. Of je moet ze direct na het opstaan maken en de appels in de oven schuiven. Dan heb je 30 minuten de tijd voor je ochtendritueel. Moet wel te doen zijn (denk ik als man dan). Als je vervolgens de huiskamer inloopt wordt je verwelkomt door de heerlijke zoete geur van warme appel en kaneel. Een geweldige start van een Ā drukke werkdag. Maar, mocht je die tijd ’s ochtends niet hebben dan zijn de gevulde appels uit de oven ook erg geschikt als recept voor op een vrije dag.

Detailfoto van het gevulde appels uit de oven recept op een bakplaat

Gevulde appels als dessert

Je kunt ze ook serveren als dessert. Lekker met wat zure room of misschien een bolletje ijs erbij? Klinkt goed! Maar niet te vaak hoor ;-) Toetjes zijn nergens voor nodig als je hoofdmaaltijd al voldoende voedingsstoffen bevat. Het zijn toch extra calorieĆ«n die je ook weer moet verbruiken. Toetjes eten we bij uitzondering. Als extraatje op een feestdag of als we bij iemand anders eten. Ik hoor mensen wel eens zeggen: “De maaltijd is niet compleet zonder toetje”. Het is een kwestie van gewenning. Aangeleerd gedrag. En dat kan ook weer afgeleerd worden.

Ik heb me voor dit recept laten inspireren door een recept van de AH. In dat recept vullen ze de appels met bosbessenjam en extra basterdsuiker. Suiker in de jam, basterdsuiker en suiker in de appels. Dat leek mij iets teveel van het goede. Ons recept past een stuk beter bij onze manier van eten en deze gevulde appels zijn minstens zo lekker.

Afbeelding van het gevulde appels uit de oven recept op een bakplaat

Welke appels gebruiken

Mijn voorkeur gaat uit naar een stevige friszure appel. Ik heb grote Elstar appels gebruikt en dat werkte perfect. Deze zijn verkrijgbaar van groot tot klein. Het viel me op dat het vruchtvlees van Elstar appels minder snel bruin kleurt wat handig is tijdens het leegscheppen. Zoete stevige appels als Pink lady of Jazz kunnen wellicht ook gebruikt worden. Ze zijn alleen niet zo groot verkrijgbaar als Elstar appels. Royal Gala kun je beter niet gebruiken. Het vruchtvlees is niet stevig genoeg waardoor ze in elkaar zakken in de oven.

Gebruik voor dit recept:

  • Elstar appels
  • Pink lady appels
  • Jazz appels

Gevulde appels uit de oven recept

Maak deze gevulde appels uit de oven als ontbijt of eet ze als toetje en vul ze met havermout, melk en kaneel.
10 min
30 min
40 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 4 Appels
  • 40 gr Havermout
  • 100 gr Volle melk
  • 1 tl Kaneel
  • 2 el Chiazaad

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de bovenkant van de appel en leg het kapje apart
  • Schep met een lepel het vruchtvlees uit de appel (ga niet te dicht langs de schil, laat 5 mm vruchtvlees zitten)
  • Snijd het klokhuis uit het vruchtvlees en hak met een mes het vruchtvlees fijn
  • Stop het vruchtvlees in een ruime kom
  • Voeg de kaneel, havermout, melk en chiazaad toe en schep door elkaar
  • Vul de uitgeholde appels met het mengsel en plaats het kapje terug
  • Plaats de appels in een ovenschaal en zet ze 30 minuten in de voorverwarmde oven

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 185kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwitten: 4.2g | Vet: 4.7g | Vezels: 6.2g | Sugar: 11.5g
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven

 

Snijd de bovenkant van de appel en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.

Afbeelding van leeggeschepte appels

Vul de appels met het havermoutmengsel en leg het kapje terug. Plaatst de appels in de voorverwarmde oven

Afbeelding van appels gevuld met havermout voordat ze in de oven gaan