Quinoa als ontbijt, je hebt er misschien nog nooit van gehoord maar het is heel erg lekker en zeker het proberen waard. Quinoa lijkt op graan maar is het niet.

Quinoa is familie van spinazie en komt van oorsprong uit Zuid-Amerika waar het eeuwen geleden al door de Inca’s verbouwd werd. Quinoa wordt ook wel eens superfood genoemd. Hoewel ik die term meer een hype vind, snap ik wel waarom quinoa zo genoemd wordt. Quinoa bevat namelijk meer vitamines, mineralen, eiwitten en vezels dan volkoren pasta, zilvervlies rijst en aardappelen. Daarnaast heeft het een lagere glycemische index. Quinoa bevat minder koolhydraten dan bovengenoemde producten het laat hierdoor de bloedsuikerspiegel minder schommelen. Door de lage glycemische index en de grote hoeveelheid eiwitten zorgt quinoa voor een lang en verzadigd gevoel. Quinoa is daardoor zeer geschikt voor mensen die willen afvallen.
Quinoa ontbijt met amandelen en bosbessen
Dit quinoa ontbijt is een zeer complete start van de dag. Je voorziet je lichaam ’s ochtends van een grote hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen om de dag goed te beginnen. Het fruit voegt nog meer vitamines en anti oxidanten toe, de amandelen zijn daarnaast een goede bron van onverzadigde vetten en mineralen.

Quinoa is de afgelopen twee jaar enorm in populariteit gestegen. Dat is een goede ontwikkeling zou je zeggen, we gaan daardoor gezonder eten. Voor de bevolking in Zuid-Amerika pakt dat minder goed uit. Door de populariteit is quinoa enorm in prijs gestegen. Zelfs zo erg dat de lokale bevolking, die quinoa als hoofd ingrediënt van vele maaltijden gebruikt, het niet meer kan betalen. Ik wil hiermee niet zeggen dat je dit heerlijke ontbijt niet moet eten ;-) Maar ik zou wel willen vragen om het gebruik te beperken tot één of twee keer in de week. Hoewel dit quinoa ontbijt een erg gezond ontbijt is, is het nog gezonder om te variëren. Alleen op deze manier krijg je de grootste variatie aan verschillende voedingsstoffen binnen.

Eet smakelijk alvast!

Quinoa ontbijt met amandelen en bosbessen

20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 deel Quinoa
  • 2 delen Water
  • 2 handjes Bosbessen
  • 2 handjes Amandelen

Zo maak je het

  • Spoel de quinoa schoon in een zeef. (anders smaakt de quinoa een beetje bitter)
  • Stop het in een pan en giet het water erbij
  • Breng het op hoog vuur aan de kook
  • Draai het vuur laag en laat het zachtjes met de deksel op de pan ongeveer 13 minuutjes pruttelen
  • Verdeel de quinoa over twee schaaltjes en verdeel de amandelen en bosbessen erover
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Gezond
Porties: 2
Door: Sven