Simpele snelle en muti-inzetbare kikkererwtensalade met avocado en feta. Eet hem als lunch of serveer hem als bijgerecht. Heb je nog restjes? Gooi het erbij. Alles kan met dit gezonde recept.Ā 

Kikkererwten

Waar komt die naam toch vandaan … Zijn het soms erwten gemaakt van kikkers, of eten kikkers graag deze erwten? Krijg je er een opkikker van of … Ik heb het even uitgezocht. Volgens het taalgenootschap zit het als volgt:Ā In het Latijn heet de kikkererwt ‘cicer’ wat ‘grauwe’ erwt betekent. In het Nederlands hebben we van ‘cicer’, ‘kiker’ gemaakt. ‘Kiker’ zijn we later gaan uitspreken als ‘kikker’ en dus ‘kikkererwt. Ik had het wel wat spannender verwacht. Iets met Kermit ofzo ;-)

Hoe het ook zit, kikkererwten worden al erg lang door mensen gegeten en bevatten veel voedingsstoffen. In het bijzonder zijn ze rijk aan het essentiĆ«le eiwit tryptofaan. Essentieel betekent dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en we het stofje via onze voeding moeten binnenkrijgen. Tryptofaan is onder andere nodig voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is erg belangrijk, het heeft een positieve invloed op ons humeur en beĆÆnvloedt ons geheugen, onze stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust in positieve zin. Mensen die lijden aan depressies krijgen medicijnen voorgeschreven (anti-depressiva) die de werking van serotonine in de hersenen verbetert.

kikkererwtensalade met avocado en feta

Simpele maar lekkere salade van kikkererwten met avocado en feta
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr Kikkererwten
  • 200 gr Snoeptomaatjes
  • 1/2 Komkommer
  • 100 gr Feta
  • 1 Avocado
  • 1/2 Citroen
  • 2 el Olijfolie
  • 2 tl Rode tabasco
  • Zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af onder de kraan
  • Laat ze uitlekken en doe ze in een ruime kom
  • Snijd halve maantjes van de komkommer en halveer de tomaatjes
  • Snijd de avocado rondom de pit doormidden en draai de helften van elkaar af
  • Wip met een mes de pit eruit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes
  • Snijd de feta in blokjes
  • Voeg alles toe aan de kikkererwten
  • Knijp de halve citroen uit boven een schaaltje en vis de pitjes eruit
  • Voeg olijfolie en tabasco toe en breng op smaak met zout
  • (Laat de tabasco weg als je niet van pittig houdt)
  • Verdeel de dressing over de salade en schep alles door elkaar

Tip

De hoeveelheid is voor 2 personen als je de salade als lunch eet. Serveer je hem als bijgerecht dan kun je er met 4 personen van eten.
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven