Op en top herfst met deze heerlijke champignonsoep. Het recept is makkelijk om te maken en staat snel op tafel. We maken de soep lekker romig met avocado en crème fraîche. De crème fraîche geeft hem ook een fris randje wat de soep mooi in balans houdt. Een echte aanrader!

Soms denk ik wel eens ‘we moeten inmiddels van alle gangbare recepten al een Voedzaam & Snel variant op de site hebben staan’. Maar dan kom je er ineens achter dat we nog nooit champignonsoep omgetoverd hebben. Ik ben direct aan de slag gegaan. De herfst is bij uitstek de periode om een mooie champignonsoep op tafel te zetten. Paddestoelen te over in schitterende vormen en smaken. Voor deze soep heb ik, ‘gewoon in de supermarkt’, 400 gram gemengde paddestoelen gekocht. Het is dus eigenlijk geen champignonsoep maar een paddestoelensoep. Maar, je kunt hem ook met alleen champignons maken als je dat lekkerder vindt.

Romige champignonsoep met avocado en rozemarijn

Champignons zijn gezond

En alle andere (eetbare) paddestoelen ook. Behalve paddo’s dan, die raad ik niet aan (ik spreek trouwens niet uit ervaring).

Afijn, champignons zijn rijk aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. In het bijzonder zijn champignons rijk aan selenium. Een mineraal dat weinig voorkomt in andere groenten. Selenium wordt opgeslagen in de lever en beschermt rode bloedlichamen en cellen tegen beschadiging. Selenium wordt een anti-oxidant genoemd. Daarnaast maakt selenium zware metalen die door verontreiniging in het lichaam terechtkomen minder schadelijk. Het bevordert de werking van de schildklier en er zijn studies die aangetoond hebben dat selenium het ontstaan van prostaatkanker helpen voorkomen.

Romige champignonsoep met avocado en rozemarijn

Romige champignonsoep met avocado en rozemarijn

Heerlijke romige champignonsoep met avocado
5 min
20 min
25 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 400 gr Gemengde paddestoelen
  • 1 Avocado
  • 200 gr Crème fraîche
  • 800 ml Kippenbouillon - wij hebben een pot van 'De kleinste soepfabriek' gebruikt. aangevuld met 400 ml water
  • 1 Ui
  • 1 takje Rozemarijn
  • 20 gr Roomboter
  • 3 tenen Knoflook
  • 1 tl Kaneel
  • 1 mespuntje Nootmuskaat
  • 1 mespuntje Gemalen kruidnagel
  • Peper - naar smaak

Zo maak je het

  • Snipper de ui en fruit deze aan in de roomboter op laag vuur in een ruime pan
  • Snijd ondertussen de champignons grof
  • Bak deze 5 minuten mee
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook
  • Snipper ondertussen de knoflook, ris de blaadjes rozemarijn van de takjes en hak fijn
  • Voeg de knoflook en rozemarijn toe en draai het vuur laag zodra het kookt
  • Snijd de avocado rondom de pit doormidden en draai de helften van elkaar af
  • Verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes en voeg toe aan de soep
  • Voeg ook de crème fraîche en de overige kruiden toe
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met wat peper
Print dit recept
Recept: Soep
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven