Proef de zomer met deze heerlijke meloensalade. Vers sappig fruit gecombineerd met zachte kaas en kruidige basilicum. Een salade die zeer geschikt is om mee te nemen naar je werk. Bewaar de meloen apart van de sla en de kaas. Op je werk door elkaar mengen en genieten maar.

Watermeloenen zijn het lekkerst in de zomer. Ze komen uit het mediterraan gebied en krijgen door de vele zonuren een volle zoete smaak. Watermeloen bevat rauw van alle vruchten de grootste hoeveelheid lycopeen. Alleen gekookte tomaten bevatten meer. Lycopeen is een carotenoïde en geeft de vruchten waar het in voorkomt zijn rode kleur.

Bescherm jezelf met lycopeen

Er is een verband gezien tussen hoge doseringen lycopeen en een verminderde kans op prostaatkanker bij mannen. Er is helaas nog onvoldoende onderzoek naar gedaan om een direct verband aan te tonen.

Wel is aangetoond dat lycopeen de huid beschermt tegen zonnebrand. Een onderzoek uit 2001  heeft aangetoond dat personen die 10 weken lang elke dag een klein blikje tomatenpuree aten, 40% beter beschermd waren tegen zonnebrand. Ander onderzoek toont aan dat de beschermende eigenschappen worden toegeschreven aan lycopeen. De beschermende werking van lycopeen treedt alleen op als het dagelijks geconsumeerd wordt en voor langer dan vier weken.

Staat er bij jou een zonvakantie op het programma en wil je je huid, naast het gebruik van zonnebrandcreme, extra beschermen tegen de zon? Klik hier! Of eet in ieder geval deze heerlijke salade met watermeloen.

Meloensalade met mozzarella en basilicum
Door: 
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Meloensalade van watermeloen en galiameloen
Dit heb je nodig
  • Watermeloen - ½ (zo'n kleine pitloze)
  • Snijbiet - 40 gram (of een andere sla waar je trek in hebt)
  • Galiameloen - ½
  • Mozzarella - 100 gram
  • Basilicum - 6 blaadjes
  • Olijfolie extra vergine - 2 eetlepels
  • Peper en zout - naar smaak
Zo maak je het
  1. Snijd het vruchtvlees van de meloenen in stukjes of schep er met een parisienneboor mooie bolletjes van
  2. Verdeel de snijbiet over twee borden en verdeel er de meloen over
  3. Scheur stukjes van de mozzarella en voeg toe
  4. Voeg de basilicum toe en schenk er wat olijfolie over
  5. Breng op smaak met zout en peper

 

Wil je dit recept bewaren? of maak een account aan.