Een warme mok chai thee in je handen, de warme kruidige geur die je van binnen en buiten verwarmt en even doet wegdromen … In dit recept laten we zien hoe je zelf chai thee maakt. En dat is zo simpel als wat! 

Ik had de kruiden in huis gehaald om zelf chai thee te maken. Sven draait de deksel van het potje kardemom open, slaakt een kreetje en kijkt me verbluft aan. Dit is lekker! Ik moet een beetje lachen om deze spontane en innemende reactie. Ik pak het potje van hem aan en ruik … en geef bijna dezelfde reactie. Dit is … sauna! Wat een prachtig kruid. De geur doet me denken aan hoe het in een sauna ruikt.

Kardemom is familie van gember en wordt gebruikt in de Indiase keuken, het is een van de kruiden die we gebruiken om zelf chai thee te maken.

chai thee maken losse thee

Waar komt chai thee vandaan?

Chai thee kent zijn oorsprong in India. Iedere regio heeft zijn eigen chai, met een specifiek mengsel van kruiden en specerijen. De basis van chai thee is zwarte thee en melk. In India drinken ze geen thee met melk, maar melk met thee. De chai latte, zoals we chai thee van melk hier kennen, is daar het standaard drankje dat overal en altijd wordt gedronken. De kruiden worden in de melk meegekookt. Wij laten je zien hoe je zelf chai thee maakt, die je met water, maar natuurlijk ook met melk of amandelmelk kunt drinken. Ik vind deze chai melange superlekker in een kop heet water.

Welke kruiden gaan er in chai thee?

 1. kardemom
 2. kaneel
 3. zwarte peper
 4. zwarte thee
 5. kruidnagel
 6. steranijs

Waarom chai thee drinken zo lekker is

Ik ben moe. Moe moe moe. En ik weet wel waar het door komt. Lang, hard werken en niet goed rusten. We hebben niet alleen een druk leven, we moeten ook zoveel van onszelf. Vaak zeggen we: ok, ik voel me een beetje moe, maar schouders eronder en doorgaan. Of, als we nu even een goede nacht hebben, na die gebroken nachten toen Ella zo verkouden was, dan voelen we ons wel weer fit. Maar, een goede nachtrust helpt niet meer. Er moet iets structureel veranderen, anders zijn wij straks ook uitgeblust. Mijn eerste stap: chai thee drinken. En terwijl ik chai thee drink, voor me uit staren en niets doen. Niet nadenken over het volgende dat er op mijn to-do-list staat, over wat er allemaal nog op staat en wat ik erbij moet zetten. Het is een uitdaging die ik aan moet gaan en ik denk vele andere mensen met mij. Dus, stop met rennen en sta even stil. Ga zitten op de bank of op een lekkere stoel en staar naar buiten. Chai!

Chai thee maken

Maak zelf deze heerlijke chai thee melange
5 min
10 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 20 porties

Dit heb je nodig

 • 1 stokje kaneel
 • 2 theelepels gember - gedroogd
 • 10 korrels zwarte peper
 • 1 theelepel kardemom
 • 2 theelepels zwarte thee - los
 • 2 kruidnagels
 • 1 steranijs

Zo maak je het

 • hak de kaneel en de steranijs met een mes in kleine stukjes
 • kneus de peperkorrels, de kardemom en de kruidnagel in een vijzel
 • snijd de gember fijn en voeg met de rest van de ingredienten samen in een bakje dat je goed kunt afsluiten
 • doe 1 theelepel van de chai thee melange in een thee-ei of theezakje en laat 10 minuten trekken in heet, gekookt water
 • bewaar de chai thee op een droge plek
Print dit recept
Recept: Chai thee
Keuken: Indian
Porties: 20
Door: Jennifer