Als je sport verhoogt je stofwisseling, je spieren produceren bewegingsenergie en warmte, je zweet, je hart gaat sneller kloppen, je bloed gaat sneller stromen, je verliest vocht en mineralen, je spieren verbranden glucose en vet, er kan zich melkzuur ophopen in de spieren die je het meest gebruikt en je gaat je vermoeider voelen naarmate je langer bezig bent.

Niet mis hè dat sporten ;-) Na een uurtje lekker sporten moet je lichaam goed kunnen herstellen. Tijdens het sporten verbruik je extra vitamines, mineralen en brandstof. Dit moet weer aangevuld worden. Maar ook het herstel zelf vergt energie, vitamines en mineralen en vooral eiwitten. Door spieren te belasten veroorzaak je eigenlijk kleine scheurtjes in de spierweefsels. Dat klinkt als niet goed, maar dat is juist wel goed. De spiercellen gaan de scheurtjes repareren en leggen er een extra laagje bovenop. Hierdoor ontstaat meer spierweefsel. Om dit herstel te bevorderen is het belangrijk dat je direct na de training extra eiwitten binnenkrijgt. Maar ook vitamines en mineralen mogen niet vergeten worden. Je kunt hiervoor prima een volkorenboterham eten met een gekookt eitje. Of voor de fanatiekere sporters onder ons een lekkere eiwitshake. We kunnen ook een snack maken die veel eiwitten, vitamines, mineralen en gezonde vetten bevat. Gewoon weer eens wat anders voor na het sporten dus.

Zorg er naast het aanvullen van voedingsstoffen ook voor dat je voldoende water drinkt. Je verliest tijdens het sporten veel vocht, zeker als het buiten warm is.

Deze snack voor na het sporten is minder geschikt voor mensen die gewicht willen verliezen. Ze bevatten behoorlijk wat calorieën. Als je op gewicht bent dan is dat juist goed, tijdens het sporten gebruik je extra calorieën en die vul je dan direct weer aan. Als je gewicht wil kwijtraken moet je ervoor zorgen dat je minder calorieën eet dan dat je verbruikt. Direct na het sporten deze aanvullen is dan minder handig, je kunt er dan beter voor zorgen dat je lichaam energie gaat halen uit opgeslagen vet. Het is in dat geval beter om na het sporten wat magere kwark te eten of een glas melk te drinken. Of helemaal niets en wachten tot de volgende maaltijd.

Snack voor na het sporten

Lekkere snack voor na het sporten van pindakaas, amandelen, chocolade en havermout
15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 15 porties

Dit heb je nodig

 • 125 gr Pindakaas
 • 50 gr amandelen - ongezouten
 • 50 gr Pure chocolade - 85%
 • 20 gr Havermout
 • 20 gr Kokosrasp

Zo maak je het

 • Hak de chocolade fijn
 • Doe de ingrediënten, behalve de kokosrasp, bij elkaar in een kom
 • Kneed het met je handen door elkaar
 • Vorm er balletjes van en rol ze door de kokosrasp
 • Plaats voor een uur in de koelkast
 • Bewaar in de koelkast in een afgesloten trommeltje
Print dit recept
Recept: Snack
Keuken: Hollands
Porties: 15
Door: Sven