Zo’n witte romige saus, spekreepjes en pasta. Pasta carbonara, je mag me er ‘s nachts voor wakker maken. Heerlijk vind ik het. Maar, gezond en verantwoord is het helaas niet. Vrijwel geen groente, veel vet, weinig vezels. Dus ik dacht, dat kan misschien wel anders. Ik ben de uitdaging aangegaan om de lekkerste vegetarische pasta carbonara te maken. En ik kan je vertellen, dat is gelukt :-)

Die saus doet het hem eigenlijk in de pasta carbonara. Romig en vol. Nu had ik al eens ergens gezien dat je een witte saus kunt maken op basis van bloemkool. Ik heb dit gebruikt als uitgangspunt en ben met wat aanpassingen tot een heerlijke romige saus gekomen.

Witte pasta carbonara saus van bloemkool

Het klinkt niet heel aantrekkelijk misschien, maar echt, je moet het proberen en proeven. De bloemkool proef je heel in de verte een klein beetje. Wat je vooral proeft is een mooie volle romige saus met de smaak van knoflook en peper. Fantastisch in combinatie met de rest van de ingrediënten. Voor het maken van de saus heb je wel een keukenmachine nodig die de saus mooi glad kan blenden.

Vegetarische spekreepjes

De spekreepjes in deze vegetarische pasta carbonara hebben we vervangen door een plantaardige variant op basis van soja. De spekreepjes bevatten een beetje rookaroma. Je hebt niet in de gaten dat je geen vlees eet. De reepjes zijn gewoon in de supermarkt te verkrijgen.

Volkoren tagliatelle

En als laatste hebben we een volkoren tagliatelle gebruikt in plaats van een witte variant. Dit scheelt een hele berg vezels en wat vitaminen en mineralen. Alles bij elkaar genomen hebben we van een onverantwoorde maaltijd een verantwoorde maaltijd gemaakt. Om de saus te maken gebruik je voor drie personen ongeveer 750 gram bloemkool. Daar komen de champignons en de ui nog bij. Zo eet je per persoon ruim 250 gram groente en heb je in een keer je dagelijkse portie groente binnen. Lekker bezig!

Vegetarische pasta carbonara

Recept voor het allerlekkerste vegetarische Italiaanse pasta gerecht
5 min
25 min
30 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • 1 kg bloemkoolinc blad en steel
  • 2 tenen knoflook
  • peper en zoutnaar smaak
  • 100 ml amandelmelkongezoet
  • 3 el olijfolieextra vergine
  • 1 el azijn
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 250 gr volkoren tagliatelle
  • 175 gr plantaardige spekreepjes
  • 10 takjes bieslookvoor de garnering

Zo maak je het

  • Breek de roosjes van de stam, doe in een ruime pan, breng aan de kook en kook gaar (8-10 minuten koken) De roosjes moeten goed zacht zijn.
  • Giet de bloemkool af en laat even uitstomen.
  • Doe de bloemkool in de blender en voeg de knoflook, amandelmelk, olie, azijn en peper en zout toe
  • Blend tot een mooie gladde saus. Er mogen geen stukjes meer zichtbaar zijn. Zet de saus apart
  • Snijd de champignons in dunne plakjes en snipper de ui
  • doe een scheutje olie in een ruime pan en bak en fruit hierin de champignon en ui lichtbruin
  • Voeg de plantaardige spekreepjes toe en verwarm kort mee
  • Breng water aan de kook voor de tagliatelle en bereid zoals aangegeven op de verpakking (al dente)
  • Giet de tagliatelle af en voeg toe aan de pan met de spekreepjes, champignon en ui
  • Schenk de saus erover en schep door elkaar
  • Serveer met wat fijngesneden bieslook
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Pasta
Porties: 3
Door: Sven

Vind je dit een leuk en vooral lekker recept of ben je er door geïnspireerd geraakt? Pin dan deze afbeelding op Pinterest:

test