Citroengras, limoenblad, shiitake, gember, limoen en koriander. Deze ingrediënten brengen me met één slurpende hap terug naar een mooie reis door Maleisië. Ze komen samen in deze verrukkelijke Tom Yum soep.

Reizen is zo verrijkend. Het is alweer bijna 5 jaar geleden dat we deze bijzondere trip maakten. Maar de smaak en geur van limoenblad is me zo bij gebleven. Ik kan smaken heel goed terug halen. Het zit opgeslagen in mijn geheugen en het blijft daar zitten. Het is bijna net als muziek, die je terug kan voeren naar een tijd in je leven.

Dat heb ik dus met smaken. Mocht ik in de toekomst nog eens naar Maleisië gaan, dan lijkt het me geweldig om er een kookworkshop te volgen.

De laatste jaren hebben we geen verre reizen gemaakt. Dat hoeft ook helemaal niet (ook al doet Instagram je geloven van wel). Ik weet nog goed dat het als kind super bijzonder was om naar Spanje te gaan. Want dat was me ver. Hoe kan het dat Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en Italië ineens ‘burgerlijk’ zijn? Wij gaan komende zomer met de auto naar Frankrijk en Spanje. Op die camping in Spanje komen we al jaren. Ik vind het heerlijk. Maar als ik het vertel aan mensen, heb ik wel eens het gevoel dat ik dan saai ben. Niet avontuurlijk genoeg. Het lijkt me geweldig om ook weer eens een bijzondere reis te maken. Maar voorlopig heb ik vooral behoefte aan samen zijn, veel vrije tijd en niks moeten.

tom yum soep

Ok, als ik eerlijk ben zou ik het het liefst allebei doen. Én naar die fijne camping waar we al jaren komen, én de wereld ontdekken. Maar het kan niet allemaal en uiteindelijk is het ook niet te doen. Je kunt nu eenmaal niet alles te gelijk.

Vegan Tom Yum Hed soep

Afijn, ik dwaal echt compleet af van het onderwerp van deze blog: een soep recept! Super lekker, best wel spicy, eenvoudig, voedzaam en veganistisch. Tom Yum soep wordt gegeten in Thailand, Maleisië, Indonesië, Singapore, Laos en omstreken. Het is een pittige, heldere soep. Tom Yum betekent eigenlijk pikant en zuur. Dat zijn de smaken van deze verwarmende, Oosterse soep. Je hebt varianten met garnalen, met vis, met varken en een vegetarische variant met champignons. In de versie met garnalen wordt ook wel eens een scheutje kokosmelk toegevoegd. Dat heb ik ook gedaan in deze vegan versie van Tom Yum.

tom yum soep

Courgette noodles

En om nog wat meer groente toe binnen te krijgen, heb ik noodles van courgette toegevoegd. Die maak je makkelijk zelf met een spiraalsnijder. De courgette en shiitake hoef je maar kort mee te koken en ze zijn precies goed.

courgette noodles

Tom Yum = comfort food

Toen we deze homemade tom yum soep op de foto hadden gezet (Sven dan), was ik van plan om ‘m in de pan terug te gieten voor diezelfde avond. Maar een paar seconden later zat ik in kleermakerszit op de grond, met de kom soep in mijn handen. En at ik de kom helemaal leeg. Ik zat daar gewoon te genieten van die heerlijke smaken. Even was ik helemaal ontspannen en zat ik daar te genieten op de grond. Dat is wat lekker eten met je kan doen!

Geniet van dit Tom Yum soep recept.
Eten je kinderen mee? Laat de rode peper dan achterwege.

Tom Yum soep | Vegan

10 min
25 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 2 stengels citroengras
  • 1 ui
  • 10 gr gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl ketjap
  • 2 tl gele currypasta
  • 8 limoenblaadjesgedroogd, te koop in toko
  • 1,5 Liter vegan bouillon
  • 2 limoenen
  • 2 courgettes
  • 200 gr shiitake
  • 250 gr tomaatjesroma
  • 10 gr koriander
  • 150 ml kokosmelk

Zo maak je het

  • kneus het citroengras, snipper de ui, schil de gember en snijd het vruchtvlees fijn
  • haal de knoflook door een knoflookpers, snijd de rode peper in ringen
  • bak het citroengras, de ui en gember even aan met olijfolie in een soeppan
  • voeg de knoflook, ketjap, currypasta, limoenblad en de peper toe en roer door elkaar
  • voeg direct de bouillon en het sap van 1 limoen toe, breng aan de kook en laat 20 min koken
  • maak intussen spaghetti van de courgettes met een spiraalsnijder
  • snijd de shiitake in reepjes en de tomaatjes doormidden
  • voeg de courgette noodles, shiitake en tomaatjes aan de tom yum soep toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken
  • snijd intussen de koriander grof en snijd de limoen in partjes
  • serveer de vegan tom yum soep met een scheutje kokosmelk, partjes limoen en de vers gesneden koriander
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Maleisisch
Trefwoord: Soep
Porties: 4 personen
Door: Jennifer

Dit recept voor Maleisische Laksa soep en deze kabeljauw curry vind je vast ook lekker!