Dit is een boerenkool stamppot zonder aardappelen. Het is een boerenkool stamppot met pompoen! Stampotten worden veel gegeten in Nederland en dan vooral in de herfst en winter.

Mensen met een koolhydraatarm dieet mijden aardappelen, vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten. Een koolhydraatarme stamppot lijkt daarom misschien onmogelijk, maar dat is het niet! In deze koolhydraatarme boerenkool stamppot vervangen we de aardappelen door pompoen. De bereidingswijze is verder vrijwel gelijk aan die van klassieke boerenkool stamppot. Alleen nu kook je stukjes pompoen in plaats van blokjes aardappel. Wij vinden het resultaat van deze boerenkool stamppot met pompoen erg lekker. Het smaakt net wat zoeter, dat komt natuurlijk door de pompoen. We hebben ook spekjes toegevoegd, maar voor de vegetariërs kan het ook zonder. Tot slot kan je er nog voor kiezen om een flinke rookworst toe te voegen. Maar ook zonder die rookworst is dit koolhydraatarme boerenkool stamppot recept heerlijk! Bovendien is deze stamppot zonder aardappelen bijzonder voedzaam. Met zijn tweeën eet je 1 kilo pompoen en 400 gram boerenkool. Een berg aan vitamines en mineralen die je voorzien van extra energie. En dat kunnen we wel gebruiken met grauwe en korte dagen.

Boerenkool stamppot pompoen

35 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 400 gr Boerenkool
  • 1 kg Pompoen
  • 125 gr gerookte spekblokjes
  • 1 tl Nootmuskaat
  • 1 snufje Peper
  • 1 snufje Zout
  • 2 el Slagroom

Zo maak je het

  • Was de pompoen, snijd doormidden en verwijder de pitten
  • Snijd de pompoen in grove stukken, je hoeft de pompoen niet te schillen
  • Leg de stukken pompoen in een grote pan en vul met water totdat de pompoen net onder water staat
  • Voeg een snufje zout toe
  • Leg de boerenkool er bovenop (heb je verse boerenkool, snijd de boerenkool dan eerst fijn)
  • Breng aan de kook op hoog vuur en met de deksel op de pan
  • Als het water kookt zet je het vuur laag, laat 15 minuten zachtjes koken
  • Bak ondertussen de spekjes knapperig
  • Giet de pompoen met boerenkool af, voeg de slagroom, nootmuskaat en peper toe
  • Stamp de pompoen en boerenkool tot een stevige stamppot
  • Roer de spekjes door de stamppot
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven