Niet ons eerste gevulde courgette recept maar wel een van de lekkerste. We vullen de courgette met kikkererwten en rode bonen, zoute ansjovis, pittige rode peper en zachte kaas. Een lekkere combinatie die me qua smaak doet denken aan een pizza Napoletana. Maar dan met veel meer gezonde ingrediënten. En wat ook leuk is. Het recept schuif je met 5 minuten de oven in en kost je verder weinig tijd. Alleen nog opeten dan.

Pittige Rode peper

Deze gevulde courgette maken we pittig met een verse rode peper. Rode of Spaanse peper is familie van de tomaat en paprika en behoren tot het geslacht capsicum, ook wel nachtschade genoemd. Rode peper is pittig door de capsaïcine die ze bevat. Deze stof prikkelt de zenuwuiteinde die warmte waarnemen in onze mond waardoor onze hersenen het als heet en pijnlijk kunnen ervaren. In feite is er niets aan de hand en neemt de capsaïcine ons in de maling.

Endorfine
Als we veel pittige gerechten eten kunnen we hieraan verslaafd raken. Als reactie op de pijnprikkel die ontstaat door de capsaïcine maken onze hersenen endorfine aan. De endorfines bestrijden de pijn en geven een verlichtend gevoel. Endorfines stimuleren dezelfde receptor als morfine welke zeer verslavend kunnen zijn. Ik ken een aantal mensen die standaard bij elke maaltijd een eetlepel sambal toevoegen. Ik denk dat zij inderdaad verslaafd zijn aan de endorfine die vrijkomt.

Ik ben zelf denk ik ook verslaafd aan endorfine. Door het sporten komt deze stof namelijk ook vrij. Ze noemen het daarom ook wel de ‘runners high’. Maar ook uitbundig lachen

en sex zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine werkt pijnonderdrukkend maar stimuleren ook het gevoel van geluk en euforie. Voldoende endorfine verkleint de kans op depressieve klachten.

Dus, vanavond eerst sporten, dan een pittige maaltijd nuttigen, een lachfilm kijken en de dag afsluiten met … :-) Reken maar dat je dan met een gelukzalig gevoel in slaap valt.

Rode peper is gezond

Naast de pittige smaak bevat rode peper tal van belangrijke stofjes. In veel opzichten lijkt hij sterk op de rode paprika en bevat dus ook veel vitamine C. Je eet van beide groente alleen niet snel evenveel. Maar,  het gebruik van verse kruiden heeft wel mijn voorkeur. Alle beetjes helpen. Naast vitamine C bevat rode peper ook vezels, en flavonoïden die de peper rood kleuren maar daarbij een belangrijke functie hebben in ons lichaam.

Praktisch
Zaadjes verwijderen doe je door het steeltje weg te snijden en vervolgens de peper ondersteboven tussen je handen te walsen. De zaadjes vallen er nu uit. De pittige zaa

dlijsten blijven zitten. Vind ik juist erg lekker. Maar wil je dit recept wat minder pittig maken snijd dan de rode peper doormidden en verwijder pitjes en zaadlijsten.

Gevulde courgette met bonen en ansjovis
Door: 
Recept: Avondmaaltijd
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Toprecept voor een doordeweekse dag. Weinig tijd aan kwijt en heel erg lekker!
Dit heb je nodig
  • Courgette - 2
  • Kikkererwten - 65 gram (zo'n klein plat blikje)
  • Rode bonen - 65 gram (idem)
  • Ansjovis filet - 30 gram
  • Rode peper - 1
  • Geraspte jonge kaas - 40 gram
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Was de courgette en snijd hem in de lengte doormidden
  3. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de courgette en leg op een snijplank
  4. Spoel de bonen en erwten af en leg op de snijplank
  5. Leg de ansjovisfilets er ook bij
  6. Hak alles grof met een keukenmes en doe in een kom
  7. Verwijder de pitjes van de rode peper, snijd fijn en voeg toe aan de kom
  8. Voeg de geraspte kaas toe en schep alles door elkaar
  9. Verdeel het mengsel over de courgettes en druk goed aan
  10. Plaats ze in het midden van de oven voor 30 minuten

Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen