Deze vegetarische pasta uit de oven met veel groente en wat kaas is een makkelijk recept dat weinig tijd nodig heeft. Het grootste gedeelte staat dit gerecht in de oven. Traditionele pastagerechten uit de oven worden meestal met gehakt bereidt. Met dit recept willen we laten zien dat gehak of ander vlees helemaal niet nodig is en dat je makkelijk een vegetarische pasta op tafel kunt zetten.

Vegetarisch of af en toe vlees?

Wij eten af en toe vlees. Meer dan de helft van onze avondmaaltijden zijn vegetarisch. Ik ben van mening dat je met een volledig vegetarisch dieet niet alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Een goed stuk biologisch kwaliteitsvlees levert veel eiwitten, ijzer en vitamine B12.

Elke dag vlees is wat mij betreft niet nodig. De ecologische voetafdruk van vlees is enorm. Zo is er voor 1 kilo rundvlees, ongeveer 15.000 liter water nodig. Inderdaad, vijftienduizend liter! Dat is ongekend veel. Helemaal als je bedenkt dat er voor een broccoli maar ongeveer 25 liter water nodig is.

Nu kan je de voedingswaarde van een broccoli niet met rundvlees vergelijken. Als we zoeken naar een plantaardig alternatief dat in de buurt komt qua voedingswaarde van rundvlees dan zijn dat bonen. Dit is een beter vergelijk. Voor het produceren van een kilo rundvlees is 68 m² grond nodig, tegen 2 m² voor  een kilo bonen. Per kilo rundvlees wordt er gemiddeld 35 kilo CO2 uitgestoten. Voor een kilo bonen is dat slechts 0,4 kilo CO2. Een gigantisch ecologisch verschil.

Mocht je rundvlees gaan eten, kies dan voor vlees uit Nederland en het liefst biologisch. Veel van ons rundvlees wordt geïmporteerd uit Brazilië waardoor de CO2 uitstoot per kilo vlees ruim 11 kilo hoger ligt dan dat van vlees uit Nederland.

Vegetarische pasta uit de oven
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Vegetarische pasta ui de oven met veel groente
Dit heb je nodig
  • Broccoli - 400 gram
  • Aubergine - 1 (200 gram)
  • Pomodoritomaten uit blik of pot - 1
  • Geraspte jonge kaas - 40 gram
  • Peterselie - 5 takjes
  • Volkorenpasta - 200 gram
  • Peper en zout - naar smaak
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Kook de pasta 2 minuten minder lang dan aangegeven op de verpakking
  3. Snijd ondertussen de aubergine in blokjes en bak deze in een beetje olie zachtjes op laag vuur voor 5 minuten
  4. Snijd of scheur de broccoli in roosjes en snijd de steel in stukjes, voeg toe aan de aubergine bak nog 5 minuten
  5. Voeg de tomaatblokjes toe, laat de pasta uitlekken en voeg ook toe
  6. Schep door elkaar en breng op smaak met zout en peper
  7. Doe alles in een ovenschaal
  8. Strooi de geraspte kaas erover en plaatst in de oven voor 15 minuten
  9. Hak de peterselie grof en verdeel over het gerecht zodra het uit de oven komt

Wil je dit recept bewaren? of maak een account aan.